ProfiLab Expert 4.0 - Robić czy nie robić ;) o to jest pytanie...

Pochwal się, co ostatnio zmajstrowałeś.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lukg20
Młodszy majsterkowicz
Posty: 16
Rejestracja: 1 paź 2017, 06:32

ProfiLab Expert 4.0 - Robić czy nie robić ;) o to jest pytanie...

Post autor: lukg20 » 20 sty 2018, 14:03

Jakiś czas temu na mikroblogu przedstawiałem wam środowisko programistyczne, nie wymagające znajomości żadnego języka programistycznego. Za pomocą układanych bloczków można stworzyć aplikacje pracujące pod systemem Windows, które mogą współgrać z elektroniką zewnętrzną (np. Arduino), zbierając dane, wykonując obliczenia, wizualizacje, wykresy itp...
Samo środowisko jest bardzo podobne do znanego „LabVIEW” firmy National Instruments. Ma nieco mniejsze możliwości, ale za to cena waha się w granicach 400zł. Wymagania systemowe są tak niskie, że z powodzeniem można korzystać z aplikacji na starszych komputerach. Wersja Demo dostępna na stronie producenta, również posiada sporo możliwości.
Da się oczywiście bez problemu znaleźć inną, pełną wersję :P

Zastanawiam się czy nie stworzyć odpowiednich bibliotek, pozwalających na bezpośrednią współpracę z Arduino, albo stworzyć własną "uniwersalną" elektronikę współpracującą z ProfiLab. Jak dla mnie trochę szkoda czasu, bo zawsze robiłem na bieżąco to co potrzebowałem,
ale chciał bym byście wy stwierdzili, czy to może się przydać, i czy ktoś jakoś to wykorzysta.

Czy jest jakieś zainteresowanie tym środowiskiem ?
Macie jakies pomysły jak je później wykorzystać ?

Wersja Demo do pobrania: http://www.abacom-online.de/demos/profi ... (demo).exe
Zabiera całe 8Mb :D wersja full o jakieś 6 więcej :P

Wykonanie jakiegokolwiek programu jest dziecinnie proste. Można później kompilować jako aplikacje exe.
Daje potężne możliwości, i pozwala na stworzenie takiego mikro laboratorium.
Osobiście polecam!



Wypowiedzcie się proszę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: ProfiLab Expert 4.0 - Robić czy nie robić ;) o to jest pytanie...

Post autor: Łukasz » 20 sty 2018, 14:54

Kurcze... to wygląda całkiem fajnie. Dla nooba, który nie potrafi napisać kompletnie żadnej aplikacji pod windowsa (czyli dla mnie;) to naprawde kapitalna sprawa!
Życie jest za krótkie, żeby nie majsterkować...
Awatar użytkownika
lukg20
Młodszy majsterkowicz
Posty: 16
Rejestracja: 1 paź 2017, 06:32

Re: ProfiLab Expert 4.0 - Robić czy nie robić ;) o to jest pytanie...

Post autor: lukg20 » 20 sty 2018, 15:12

Zrobię jeszcze taki krótki filmik pokazowy, to może ktoś się przekona, i mój pomysł nabierze sensu :)
Albo lepiej - napiszę taką prostą instrukcję.
Awatar użytkownika
lukg20
Młodszy majsterkowicz
Posty: 16
Rejestracja: 1 paź 2017, 06:32

Re: ProfiLab Expert 4.0 - Robić czy nie robić ;) o to jest pytanie...

Post autor: lukg20 » 20 sty 2018, 16:40

Temat przeniesiony do działu "Testy"
Znajduje się tam tez prosta instrukcja ułatwiająca rozpoczęcie przygody z ProfiLab.
kaz69
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 10 cze 2019, 10:21

Re: ProfiLab Expert 4.0 - Robić czy nie robić ;) o to jest pytanie...

Post autor: kaz69 » 10 cze 2019, 10:33

Witam.
Posiadam kartę Advantecha USB-4702 i chciałbym ją podłączyć do tego oprogramowania. Czy istnieje taka możliwość ponieważ oprogramowanie to w zupełności by mi wystarczyło i nie musiał bym kupować innego za ciężkie pieniądze.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: