Anet A6 problem z bootloader'em

Masz problem z oprogramowaniem do druku 3D? Szukaj pomocy tutaj!
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 15 lip 2019, 12:52

Zakładając, że padł CH340 to wgranie softa przez programator dało by efekt pozytywny. Tak mi się przynajmniej wydaje.
Co do prędkości to nadałem z configa 57600.

Przy okazji- co oznacza "wykonaj kasowanie AVR" w avrdudess? inaczej funkcja "-e".

EDIT:
Czy (zakładając że nie ma boot'a) coś konkretnego powinno być na wyświetlaczu? Mam na myśli np. jakieś paski czy coś takiego.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1138
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Marhef » 15 lip 2019, 13:35

Wgranie przez programator tak. Ale stracisz wtedy bootloader. Chociaż dla sprawdzenia, spróbuj wgrać soft właśnie przez programator, może wystartuje ;)
A opcja "-e" służy do kasowania pamięci mikrokontrolera. I wtedy przy odczycie cała pamięć będzie miała wartości F.

To ja też coś dopiszę:
Na wyświetlaczu cokolwiek pojawi się wtedy, kiedy wyświetlacz zostanie poprawnie zainicjalizowany (gdzieś w funkcji setup() masz inicjalizację). Jeśli w procku nie będzie oprogramowania (bootloader "raczej" nie ma tej funkcji)
Ostatnio zmieniony 15 lip 2019, 13:37 przez Marhef, łącznie zmieniany 2 razy.
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 15 lip 2019, 13:36

Sprawdzałem. Też nie działa. Nawet wgrałem oryginalne oprogramowanie z A8 i nic to nie dało.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1138
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Marhef » 15 lip 2019, 13:38

Edytowałem poprzedni post odnośnie wyświetlacza.

Jeżeli Wgranie przez programator nic nie dało, a masz informację, że wgrało się poprawnie, to pewnie masz uszkodzonego procka.

Ale spróbuj jeszcze odłączyć zasilanie i programator i po chwili podłącz tylko zasilanie (przy odłączonym programatorze).
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 15 lip 2019, 13:41

Czyli procek. Co bym nie robił to na wyświetlaczu mam cały czas to samu. Opisywałem to gdzieś wcześniej.
Ale z drugiej strony to czy jak był by wysypany procek, to czy avrdude by go rozpoznawał ? Wydaje mi się że nie.

Edit:
Czy do EEPROM mogę wgrać boot'a?
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1138
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Marhef » 15 lip 2019, 14:05

Nie. EEPROM jest do czegoś innego.
Po podłączeniu zasilania procek "startuje" z pamięci FLASH (czyli tam, gdzie próbujesz coś wgrać). Może wystartować z bootloadera, albo be niego - to ustawiasz za pomocą fuseitów. Natomiast do pamięci EEPROM możesz się odwołać, ale nie możesz tam przechowywać programu działania.
Może być tak, że wysypana jest pamięć FLASH procka. Wtedy avrdude będzie go wykrywał bez problemu. Natomiast nie będziesz mógł wgrać programu.
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 15 lip 2019, 14:11

Sumując:
Mogę wykryć procesor za pomocą avrdudess
Mam dostęp do pamięci (mogę wgrać boot'a i sofra w formacie ..hex)
Płytka jest widoczna z poziomu repetier host server i poniekąd da się skonfigurować
Sama płytka jest rozpoznawana przez system ( menadżer urządzeń widzi CH340)

Mimo to drukarka nie chodzi i nie uruchamia softa. W takim układzie co może być uszkodzone ? oO

Aż chce się napisać " Drukowanie 3d jest tak za........e że polecam wszystkim. Nawet kobieta cię tak nie wyprowadzi z równowagi."
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 64
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 15 lip 2019, 18:40

A więc tak.
MkAVRcalkulator rozpoznaje mikrokontroler.
Da się wgrać firmware z pliku hex.
Repetier Host widzi drukarkę.
Drukarka zainstalowana pod jakimś portem widoczną z poziomu menadżera urządzeń.

Popraw mnie jeśli coś pominąłem.

Wyświetlacz nie działa.
Firmware do drukarki bazujące na marlinie (Repetier, Marlin, Skynet3D) ma trochę porozrzucane to gdzie i jak są inicjowane wyświetlacze.
Nie ma tu klasycznej konstrukcji " setup init()".
Deklaracja wyświetlaczy, jaki wyświetlacz, pinologia i sposób sterowania jest rozłożone w 8 plikach, a główną rolę "gra" tu plik nagłówkowy biblioteki uglib...
Jeżeli nie zależy na specjalnych funkcjach i jakimś zaawansowanym sposobem wyświetlania treści, jedyny plik jaki można edytować to configuration.h - reszta na własne ryzyko.
Jeśli firmware było grzebane gdzie indziej... ciężko będzie to ogarnąć.
Bootloader jest do pełni szczęścia zbędny.
O ile CH340 na płycie działa, a firmware wygrane - powinno to bez problemu działać.
Obsługa seriala w marlinie nie potrzebuje bootloadera.
Jeśli chcesz programować za pomocą ch340 to oczywiście nie zadziała.

Dla porównania bez zagłębienie się w szczegóły.
Drukarka Ender 3 albo CR10 bazują na płycie creality v1.1.3.
Do komunikacji z komputerem jest wykorzystywany konwerter USB <=> UART na układzie FT232, ale nie da się
za jego pomocą programować mikrokontrolera.
Dlaczego? Nie ma bootloadera. Co daje trochę miejsca na funkcję wznawiania druku po zaniku zasilania... fakt, działa to średnio i niszczy kartę SD.
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 15 lip 2019, 19:32

Zasadniczo wszystko się zgadza. Jest jeszcze to, że drukarka "jakby się resetuje" co około 6-8 sec. Jest to widoczne tylko pod Repetier serwer.
Pod samym Repetierem jest "time out".
Jak dla mnie jest to loop wynikający z jakiegoś błędu, ale nie mam pojęcia jakiego.

Co do tego czy bd mógł ją programować czy nie, jest mi to rybka. Ważne, żeby dało się drukować i przeżyła jeszcze z miesiąc lub dwa.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1138
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Marhef » 16 lip 2019, 10:23

Ja już więcej w tym temacie nie pomogę. Drukarki nie mam, sterownika na oczy nie widziałem.

Na moje oko, uszkodzony jest procek - CH340 działa, bo coś w repetier server się pokazuje, czyli komunikacja jest.
Chociaż może jeszcze być uszkodzony kwarc na płycie, ale jego wymiana raczej nie pomoże.

Powodzenia w naprawie :)
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 64
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 16 lip 2019, 12:14

Marhef pisze:
16 lip 2019, 10:23
Ja już więcej w tym temacie nie pomogę. Drukarki nie mam, sterownika na oczy nie widziałem.

Na moje oko, uszkodzony jest procek - CH340 działa, bo coś w repetier server się pokazuje, czyli komunikacja jest.
Chociaż może jeszcze być uszkodzony kwarc na płycie, ale jego wymiana raczej nie pomoże.

Powodzenia w naprawie :)
Sterownik to nic innego jak Arduino MEGA z programatorem CH340.
Różnica to mikrokontroler 1284 i peryferia typu drivery do silników i gniazdokarty SD.
Też jestem zdania, że mikrokontroler jest minimum zablokowany, albo coś mocno poprzestawiane z fusebitami.


Wiem , że tym programem "ex...coś" tam można mikrokontroler uwalić.
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 16 lip 2019, 14:14

eXtreme'm tylko starałem się odczytać zawartość pamięci w haxach. Nic nie zapisywałem, bo nie wspiera mojego chipsetu.
uzi18
Majsterkowicz
Posty: 88
Rejestracja: 10 maja 2018, 05:06

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: uzi18 » 24 lip 2019, 06:51

ch340 mozna sprobowac sprawdzic poprzez zwarcie rx i tx, wtedy cokolwiek wyslemy przez serial monitor powinno do nas wrocic w oknie

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: