Stół elektrotechniczny domowej roboty

Chcesz się poradzić przed zakupem nowych narzędzi? Pytaj śmiało!
ODPOWIEDZ
agdmajster
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 17 cze 2016, 02:03

Stół elektrotechniczny domowej roboty

Post autor: agdmajster » 17 cze 2016, 02:22

Witam! Chciałbym wykonać we własnym zakresie stół elektrotechniczny. Wszystko do niego już mam oprócz autotransformatora. Mam amperomierze, kontrolki, gniazdka, wyłączniki dźwigniowe, bezpieczeństwa, różnicówki, wyłączniki nadprądowe. Powodem za którym przemawia wykonanie go samemu jest cena nowego takiego sprzętu. Naprawiam różne sprzęty i kiedyś korzystałem z takiego sprzętu w pracy w naprawie drobnych sprzętów. Bardzo przydaje się regulacja napięcia od zera np. przy włączaniu uszkodzonych sprzętów, pomiar prądu, napięcia, kontrolka do sprawdzania czy jest przerwa w obwodzie. Chciałbym uzyskać poradę z czego wykonać panel (tablicę) aby nie było to drogie. Jakiego materiału użyć: PCV, sklejki, płyty wiórowej, pleksy ?. Dodam, że ciężko o cienki sztywny materiał najlepiej grubości 6 mm aby poprzykręcać wskaźniki i zrobić nadstawkę na biurko koloru szarego/białego aby to ładnie wyglądało.
Czy ktoś z was coś takiego już konstruował? Czy stosować transformator separujący do autotransformatora?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 448
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Stół elektrotechniczny domowej roboty

Post autor: Slawek » 17 cze 2016, 06:21

Płyta dibond.
agdmajster
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 17 cze 2016, 02:03

Re: Stół elektrotechniczny domowej roboty

Post autor: agdmajster » 17 cze 2016, 23:58

Zobaczyłem te płyty dibond, pomyślę nad nimi są dość drogie 1mkw=150zł. Załączam projekt jak to ma wyglądać. Chodzi mi po głowie dodanie gotowego modułu zasilacza regulowanego tzn. dodanie potencjometru i woltomierza, amperomierza na napięcie stałe albo zrobienie zasilacza prądu stałego za pomocą mostka po autotransformatorze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
florek41
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 7 gru 2016, 22:15

Re: Stół elektrotechniczny domowej roboty

Post autor: florek41 » 7 gru 2016, 22:20

Dibond jest OK, ale wada którą widzę to jego aluminiowa warstwa - przewodzi prąd - w warsztacie elektronika lepiej unikać ;) no i cena
PCV - spienione odpada - za miękkie. PCV twarde mogłoby być.
Sklejka przy 6mm spokojnie da radę - fajnie się obrabia i dobrze wygląda.
Pleksa to słaby pomysł wg. mnie - ciągnie kurz i wszystkie paprochy, do tego okrutnie się rysuje.

ja wybrałby sklejkę :)
Awatar użytkownika
6419Jerz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 7
Rejestracja: 15 lut 2017, 15:27

Re: Stół elektrotechniczny domowej roboty

Post autor: 6419Jerz » 26 mar 2017, 22:18

No ciekawe wyposażenie domowego warsztatu sam planowałem cos takiego zrobić ale zawsze brakowało mi czasu
agdmajster
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 17 cze 2016, 02:03

Re: Stół elektrotechniczny domowej roboty

Post autor: agdmajster » 14 lis 2019, 03:07

Więc trochę to trwało ale efekt finalny będzie bardzo dobry, oczywiście tak długo to trwało z braku czasu. Mam już autotransformator, nie mam pomysłu jak go wbudować w stół.Chciałbym załączyć zdjęcia do podglądu jak mi wyszło.

Jak załączyć zdjęcia?
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1188
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Stół elektrotechniczny domowej roboty

Post autor: Marhef » 14 lis 2019, 09:40

Wystarczy przeciągnąć plik do pola edycji tekstu (jeżeli wybierzesz "Pełny edytor i podgląd"). Ewentualnie jak na obrazku ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
agdmajster
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 17 cze 2016, 02:03

Re: Stół elektrotechniczny domowej roboty

Post autor: agdmajster » 14 lis 2019, 10:33

Na razie jeszcze nie podłączone ale mam już opracowany schemat połączeń. Jakie zrobić do tego oświetlenie? Co radzicie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1188
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Stół elektrotechniczny domowej roboty

Post autor: Marhef » 14 lis 2019, 10:45

A autotrafo pionowo pomiędzy miernikami a gniazdami?
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: