Sterowanie z poziomu klawiatury Arduino

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
stiven
Złota rączka
Posty: 1630
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Sterowanie z poziomu klawiatury Arduino

Post autor: stiven » 23 gru 2015, 22:54

To samo 0, to jest odczytana wartość z dht11, jest coś nie tak, coś z połączeniem chyba.

A jak wciskasz przyciski na klawiaturze to nic innego się nie pojawia? Tylko musisz na końcu wcisnąć to #.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


michal123123
Majsterkowicz
Posty: 63
Rejestracja: 4 gru 2015, 13:18

Re: Sterowanie z poziomu klawiatury Arduino

Post autor: michal123123 » 23 gru 2015, 23:01

Z czujnika są podawane poprawne wartości , a w następnym wierszu liczba:0, niezależnie co wpiszę ,zawsze kończę #
stiven
Złota rączka
Posty: 1630
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Sterowanie z poziomu klawiatury Arduino

Post autor: stiven » 23 gru 2015, 23:03

Aha, po wciśnięciu przycisków nic się nie zmienia?
michal123123
Majsterkowicz
Posty: 63
Rejestracja: 4 gru 2015, 13:18

Re: Sterowanie z poziomu klawiatury Arduino

Post autor: michal123123 » 23 gru 2015, 23:11

Pojawia się to 0
stiven
Złota rączka
Posty: 1630
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Sterowanie z poziomu klawiatury Arduino

Post autor: stiven » 23 gru 2015, 23:14

Wgraj ten przykładowy program stąd http://playground.arduino.cc/Code/Keypad i sprawdź czy coś się pokazuje na serialu przy wciskaniu przycisków. Dopisz while(!Serial); w setup po Serial.begin(9600);
michal123123
Majsterkowicz
Posty: 63
Rejestracja: 4 gru 2015, 13:18

Re: Sterowanie z poziomu klawiatury Arduino

Post autor: michal123123 » 23 gru 2015, 23:40

Ja gdy zakupiłem tą klawiaturę to ją przetestowałem i działała. Odpaliłem go jeszcze raz i nic w oddzielnych wierszach kolejne liczby i znaki.
stiven
Złota rączka
Posty: 1630
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Sterowanie z poziomu klawiatury Arduino

Post autor: stiven » 23 gru 2015, 23:48

No to jest moment, mógłbyś sprawdzić.

Jak na tym moim programie wciśniesz jakiś przycisk na klawiaturze, ale zanim wciśniesz #, to zatrzymuje się wyświetlanie na serialu wilgotności i liczba:0?
michal123123
Majsterkowicz
Posty: 63
Rejestracja: 4 gru 2015, 13:18

Re: Sterowanie z poziomu klawiatury Arduino

Post autor: michal123123 » 23 gru 2015, 23:55

Występuje to zjawisko w Twoim programie
stiven
Złota rączka
Posty: 1630
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Sterowanie z poziomu klawiatury Arduino

Post autor: stiven » 23 gru 2015, 23:57

A po naciśnięciu # co się dzieje? Jednorazowo wyświetlić się powinno przed zamiana:XX. Co tam się pokazuje?
michal123123
Majsterkowicz
Posty: 63
Rejestracja: 4 gru 2015, 13:18

Re: Sterowanie z poziomu klawiatury Arduino

Post autor: michal123123 » 23 gru 2015, 23:59

Nic się nie dzieje. Przed zmianą:(nie ma tu nic)
stiven
Złota rączka
Posty: 1630
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Sterowanie z poziomu klawiatury Arduino

Post autor: stiven » 24 gru 2015, 00:14

Teraz powinno być dobrze.
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 24 gru 2015, 00:26 przez stiven, łącznie zmieniany 1 raz.
michal123123
Majsterkowicz
Posty: 63
Rejestracja: 4 gru 2015, 13:18

Re: Sterowanie z poziomu klawiatury Arduino

Post autor: michal123123 » 24 gru 2015, 00:22

Jedyne co się zmieniło to to, że mogę # wyświetlić w miejscu Przed zmianą:#.
stiven
Złota rączka
Posty: 1630
Rejestracja: 13 maja 2014, 08:47
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Sterowanie z poziomu klawiatury Arduino

Post autor: stiven » 24 gru 2015, 00:26

Zobacz teraz, coś zmieniłem jeszcze.
michal123123
Majsterkowicz
Posty: 63
Rejestracja: 4 gru 2015, 13:18

Re: Sterowanie z poziomu klawiatury Arduino

Post autor: michal123123 » 24 gru 2015, 01:13

Działa idealnie, bardzo dziękuję za pomoc.
paljanek
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 4 mar 2020, 13:45

Re: Sterowanie z poziomu klawiatury Arduino

Post autor: paljanek » 24 mar 2020, 23:20

czesc mam pytanko a jak to przerobic na A i B z klawiatury zeby dodac temperature
ktos cos podpowie??
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: