Nowy laptop
Nowy laptop
Witam.
Poszukuję dobrego laptopa, ale niestety za nic nie znam się na elektronice.
Może ktoś coś poleci? Z własnego doświadczenia? Lub przynajmniej markę laptopa, w którą warto zainwestować?
Pozdrawiam
Poszukuję dobrego laptopa, ale niestety za nic nie znam się na elektronice.
Może ktoś coś poleci? Z własnego doświadczenia? Lub przynajmniej markę laptopa, w którą warto zainwestować?
Pozdrawiam
- Oscyloskop
- Majsterkowicz
Re: Nowy laptop
Z własnego doświadczenia:
ASUS F750 z procesorem Intel Core I5, RAM 4GB (Zwiększyłem do 8GB), HDD 750GB, więcej mi nie trzeba. Bateria trzyma długo. Klawisze się nie ścierają. Sprzętu używam już drugi rok i nie ma problemu żadnego.
Aktualnie rozważam zakup drugiego laptopa aktualny przeniesiony będzie do warsztatu.
Oto moja lista laptopów do rozważenia, czekam jeszcze chwilę na sezon komuniowy, ceny trochę się zmienią...
1. Asus K751LB-TY22, Intel Core i7, 17,3 cala, HDD: 1000GB , 8 GB RAM;
2. Asus GL771JW-T7083H, Core i7, 17,3", 2TB + 128GB SSD, 16BG RAM - (czasem lubię pograć ;) ).
ASUS F750 z procesorem Intel Core I5, RAM 4GB (Zwiększyłem do 8GB), HDD 750GB, więcej mi nie trzeba. Bateria trzyma długo. Klawisze się nie ścierają. Sprzętu używam już drugi rok i nie ma problemu żadnego.
Aktualnie rozważam zakup drugiego laptopa aktualny przeniesiony będzie do warsztatu.
Oto moja lista laptopów do rozważenia, czekam jeszcze chwilę na sezon komuniowy, ceny trochę się zmienią...
1. Asus K751LB-TY22, Intel Core i7, 17,3 cala, HDD: 1000GB , 8 GB RAM;
2. Asus GL771JW-T7083H, Core i7, 17,3", 2TB + 128GB SSD, 16BG RAM - (czasem lubię pograć ;) ).
- Szwajcar
- Młodszy majsterkowicz
Podaj ile możesz wydać, bo przy zakupie laptopa praktycznie wszystko się do tego sprowadza.
Ogólnie niezależnie od tego jakiego laptopa kupujesz zwracaj uwagę, aby karta graficzna nie była zintegrowana, bo nawet jeżeli ma dużo RAM to i tak jest okropnie wolna. Wiem z autopsji...
- poliakustyczny
- Młodszy majsterkowicz
Bzdury na resorach. Kiedyś się jeździło po zintegrowanych grafikach (i słusznie bo i były do niczego).scope pisze:Ogólnie niezależnie od tego jakiego laptopa kupujesz zwracaj uwagę, aby karta graficzna nie była zintegrowana, bo nawet jeżeli ma dużo RAM to i tak jest okropnie wolna. Wiem z autopsji...
Dzisiejsze zintegrowane karty intela są naprawdę w porządku, zwłaszcza od 4 generacji haswella (Intel HD4000 i wyżej).
Aktualna generacja Skylake jeszcze wyżej podniosła poprzeczkę. Oczywiście nie są to karty do gier (acz wiem że 3-4 letnie tytuły z powodzeniem chodzą).
Nie jestem fanboyem intela, piszę to jako wieloletni posiadacz procesorów AMD, niestety ostatnio za bardzo AMD zostaje w tyle.
Ja bym zwrocil uwage na akumulator bo teraz jest trend do wbudowywania aku na stale bez mozliwosci prostej wymiany.
- Szwajcar
- Młodszy majsterkowicz
Dokładnie, to samo co w smartfonach, żebyś czasem nie dokupił akumulatora i nie korzystał ze sprzętu przez kolejny rok.
Cenna uwaga. Dodatkowo akumulator mus być dobrej jakości, aby nie trzeba było go co chwilę ładować.Slawek pisze:Ja bym zwrocil uwage na akumulator bo teraz jest trend do wbudowywania aku na stale bez mozliwosci prostej wymiany.
Ja słyszałem, że jeżeli korzysta się z laptopa w domu to powinno się wyciągać baterię i pracować tylko na zasilaniu sieciowym. Z drugiej strony te baterie chyba psują się, gdy nie są ładowane. Jak z tym w końcu jest naprawdę?
Zależy w jaki sposób "pracuje" w domu - jeżeli faktycznie pracuje i robi ważne projekty to jednak akumulator lepiej mieć wpięty, bo jak braknie prądu to projekt pójdzie w zapomnienie, o ile nie mamy nawyku zapisywania go co 3 minuty i program sam nie robi kopii zapasowych.
Również słyszałem opinię, że baterię powinno się tylko ładować, a nie "przeładowywać". Nie wiem ile w tym sensu, ale bateria w moim starym laptopie faktycznie się zepsuła, a nigdy jej nie wyjmowałem.
-
- Młodszy majsterkowicz
Zastanów się przede wszystkim, do czego chcesz go używać. Do gier? Na uczelnię? Do oglądania filmów? Ma długo trzymać, czy raczej wolisz poszaleć z grafiką? Ma być mobilny, czy będziesz go używać tylko w domu? Odpowiedz sobie na pytania, a potem możesz zawęzić zbiór :-)
Ja polecam zastanowie się nad laptopem poleasingowym, jeśli nie ma być to jakaś gamingówka :P
I to wcale nie jest takie głupie rozwiązanie Sam ostatnio przeglądałem sobie niektóre laptopy poleasingowe i w bardzo niskiej cenie można kupić sobie konkretny sprzęt. Takie laptopy może nie wyglądają zbyt elegancki bo zwykle są to duże klocki, jednak mają o wiele lepsze parametry. Oraz są wykonywane w celach biznesowych tak więc cechują się o wiele większą jakością wykonania oraz o wiele większą wytrzymałością.
Polecam szczególnie firmę Dell. Ich laptopy są najwyższej klasy.
Polecam szczególnie firmę Dell. Ich laptopy są najwyższej klasy.
No nie wiem czy to taki dobry pomysł. Rok temu kupiłem laptop poleasingowy synowi i widać było, że sprzęt wydaje swoje ostatnie tchnienie. Nie dało się na tym wystarczająco szybko pracować i musieliśmy kupić nowy komputer po znacznie wyższej cenie. Może miałem pecha, nie wiem.
W takim przypadku trzeba było laptop odesłać. Zorientować się czy przysługuje Ci prawo zwrotu. Nawet jeśli kupujesz w sklepie używany laptop, masz taką możliwość. Poza tym zwykle w dobrych sklepach dają gwarancję rozruchową. W takim przypadku albo kupiłeś sobie laptop bardzo tanio i z góry było wiadomo, ze coś z nim będzie nie tak.
Albo po prostu miałeś pecha.
Albo po prostu miałeś pecha.
Wiesz co, akurat tam gdzie kupiłem nie przysługiwało prawo zwrotu. Długa historia, kupowałem ten laptop z drugiej ręki, nie kosztował mnie również tak duzo abym miał po nim rozpaczać.
Sam Dell to dobra firma, nie twierdzę tutaj ze nie warto kupować ich laptopów ale po prostu nie udało mi się z moim modelem.
Aktualnie szukam natomiast jakiegoś dobrego laptopa dla żony w cenie do maks 2500 zł. Głównie do przeglądania internetu. Coś polecicie?
Sam Dell to dobra firma, nie twierdzę tutaj ze nie warto kupować ich laptopów ale po prostu nie udało mi się z moim modelem.
Aktualnie szukam natomiast jakiegoś dobrego laptopa dla żony w cenie do maks 2500 zł. Głównie do przeglądania internetu. Coś polecicie?
A ja ostatnio kupiłem w świetnym stanie laptopa poleasingowego. Wydaje mi się, że warto kupować używany sprzęt, ale tylko właśnie z takich miejsc.
xxxx
xxxx
Re: Nowy laptop po leasingu
To miałeś, szczęście. Z tymi po leasingu też się zastanawiałem i różnymi innymi używanymi i w końcu wziąłem nowy, bo to różnie można trafić. Szczególnie jak się kupuje wysyłkowo. Wziąłem w mleasing. Na razie wszystko ok, ale potem się naczytałem opinnii w necie i tak dość różne są opinie o tym leasingu. mleasing z mBanku to chyba taki średni leasing, ale to nie samochód brałem więc się nie spinam na razie. Mam nadzieję, że nie będzie komplikacji z wykupem, bo chciałbym go zachować po zakończeniu leasingu.kupiłem w świetnym stanie laptopa poleasingowego.