ATMEGA 32U4 przywracanie domyślnej konfiguracji

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
Mezir
Młodszy majsterkowicz
Posty: 21
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:03

ATMEGA 32U4 przywracanie domyślnej konfiguracji

Post autor: Mezir » 10 kwie 2020, 12:39

Kiedyś na allegro kupiłem moduł "ATMEGA 32U4 Arduino PRO MICRO Leonardo Micro + PIN" wgrałem na niego jakiś kod i teraz gdy go podłączam do komputera to ukazuje się "Nie rozpoznano urządzenia", nie widać go również w portach COM.
Obrazek
Trzeba pewnie na nowo wgrać botloader ale kompletnie nie wiem jak to zrobić, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak to zrobić?
Możliwe, że trzeba będzie się wpiąć przez piny dlatego też od razu mówię, że kiedyś kupiłem coś takiego jak na zdjęciu poniżej i pewnie się przyda.
Obrazek

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1266
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: ATMEGA 32U4 przywracanie domyślnej konfiguracji

Post autor: Marhef » 11 kwie 2020, 14:56

Jaki kod wgrałeś? W jaki sposób?
Jak dawno kupiłeś?
Nie, ta przejściówka Ci się do niczego nie przyda, jeśli trzeba będzie wgrać bootloader, to potrzebujesz programatora, np USBASP. Polecam kupić coś sprawdzonego, dobrej jakości, a nie chińczyka za 10 zł.
Awatar użytkownika
Oscyloskop
Majsterkowicz
Posty: 63
Rejestracja: 7 mar 2016, 12:59

Re: ATMEGA 32U4 przywracanie domyślnej konfiguracji

Post autor: Oscyloskop » 14 kwie 2020, 12:49

Te płytki Arduino MICRO są felerne. Atmega32U4 na płytce to tania chińska podróbka. Tam jest "fabryczny bootloader" z kawałkiem softu do programowej obsługi USB (taki sam manewr jak w tanich programatorach USBASP).
Atmega32U4 normalnie ma sprzętowy interfejs USB (Arduino MIcro/Leonardo), jeśli wypalisz bootloader (z poziomu Arduino IDE) przez USBASP to wgrasz ten który obsługuje sprzętowy a nie programowy interfejs USB.
Płytkę tą należy potraktować jako zwykłą Atmegę 32. Czyli to gniazdko USB możesz nawet wylutować - jest zbędne.

Reszta obsługi tak jak ze zwykłą Atmega 32.
Mezir
Młodszy majsterkowicz
Posty: 21
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:03

Re: ATMEGA 32U4 przywracanie domyślnej konfiguracji

Post autor: Mezir » 15 kwie 2020, 19:07

Znalazłem niby sposób ale coś nie działa.
Robię zworkę na GND -- RST, rozłączam i mam 8 sekund na wgranie kodu, udało się wgrać czysty kod ale niestety nadal wyświetla Nie rozpoznano urządzenia.
Awatar użytkownika
Oscyloskop
Majsterkowicz
Posty: 63
Rejestracja: 7 mar 2016, 12:59

Re: ATMEGA 32U4 przywracanie domyślnej konfiguracji

Post autor: Oscyloskop » 16 kwie 2020, 13:37

Mezir pisze:
15 kwie 2020, 19:07
Znalazłem niby sposób ale coś nie działa.
Robię zworkę na GND -- RST, rozłączam i mam 8 sekund na wgranie kodu, udało się wgrać czysty kod ale niestety nadal wyświetla Nie rozpoznano urządzenia.

No i masz odpowiedź. Płytka ma podróbkę atmegi 32u4.
To że ma namalowane na obudowie 32u4 to fotomontaż.
Jedyne co możesz zrobić z tej płytki to programator USBASP, ale łatwe to nie będzie. https://www.fischl.de/usbasp/

Po za tym zostaje ci programowanie tego mikrokontrolera przez ISP i zewnętrzny programator:
https://botland.com.pl/pl/131-programatory
https://botland.com.pl/pl/411-konwerter ... s232-rs485
marekas1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 10 lip 2017, 16:46

Re: ATMEGA 32U4 przywracanie domyślnej konfiguracji

Post autor: marekas1 » 15 kwie 2021, 21:09

Czy jest możliwy odczyt softu podróbki "micro pro" dla bezpieczeństwa ?:)
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1266
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: ATMEGA 32U4 przywracanie domyślnej konfiguracji

Post autor: Marhef » 16 kwie 2021, 21:04

Tak. Albo i nie.
Wszystko zależy od tego, czy jest ustawiony fusebit odpowiedzialny za możliwość odczytu softu.
Napisz, jakim sprzętem dysponujesz, to będzie można coś doradzić.
I opisz dokładniej, co chcesz zrobić
marekas1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 8
Rejestracja: 10 lip 2017, 16:46

Re: ATMEGA 32U4 przywracanie domyślnej konfiguracji

Post autor: marekas1 » 18 kwie 2021, 16:20

Mam usbasp, a micro chcę przerobić na avr isp mkII.
Wcześniej:
na elektrodzie:/viewtopic.php?p=19387801#19387801
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1266
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: ATMEGA 32U4 przywracanie domyślnej konfiguracji

Post autor: Marhef » 19 kwie 2021, 21:37

W takim razie po co Ci odczyt softu?
Próbowałeś podłączyć usbasp do Twojego micro? Jeśli tak, napisz, jak podłączyłeś (albo wrzuć zdjęcia z opisami co gdzie masz).
Jeśli nie, podłącz, wg opisu złącza ISP na usbasp i schematu Twojej płytki. Tu wskazówka, opisy wyprowadzeń na krawędzi płytki nie są numerami pinów procka!
Jak już połączysz się z prockiem, ustaw odpowiednio fusebity i wgraj wsad do isp mkII
Jeśli masz jakiś błąd, opisz co po kolei robisz, razem znajdziemy rozwiązanie
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: