Podstawowe narzędzia do domu

Chcesz się poradzić przed zakupem nowych narzędzi? Pytaj śmiało!
ODPOWIEDZ
Iwon
Młodszy majsterkowicz

Podstawowe narzędzia do domu

Post autor: Iwon » 25 lip 2016, 16:52

Witam.
Chciałbym prosić o rade w doborze dobrej firmy która robi dobre i wytrzymałe narzędzia które będą mi służyć długie lata w domowych warunkach. Cena jakaś nie wygórowana bo mnie nie stać chce sobie kupić narzędzia potrzebne do domu jako młody majsterkowicz zaczynamy od zera. Co już mam NEO Klucze płasko-oczkowe 6-19mm zamierzam kupić do 24. Głownie chodzi mi o dobra firma cena/ jakość. Chce kupować co jakiś czas narzędzia nie chce pieniądz w błoto dawać jak np śrubokręty zestaw za 20zł 4 szt co są jedno razówki. Mam nadzieje ze na Neo sie nie przejadę ale maze ktoś z nimi miał do czynienia.
Poszukuje;
1. Dobry komplet śrubokrętów(płaskie i krzyżowe ) Neo miał komplet 11 szt za 120 zł chyba (ale nie wiem czy będą one wytrzymałe ktoś miał z nimi styczność ? )
2. Zestaw wierteł do metalu drewna i betonu BOSH Warto ? około 80zzł
3. Zestaw pilników
4. Zestaw NEO ZESTAW KLUCZY NASADOWYCH 1/4, 1/2 108SZT. 08-666 ? czy może coś innego ?
5.Klucze Oczkowe zestaw 6-20
6.Zestaw wkrętaków dobry by się nie zdzierał.
7. Kombinerki
8. Wiertarka czy wkrętarka co lepsze ?
I oczywiście rady od ludzi co warto miedz w domu.(podstawowe narzędzia )

Z góry dziękuje za rady i chęć pomocy.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!

Ds3s
Majsterkowicz

Re: Podstawowe narzędzia do domu

Post autor: Ds3s » 25 lip 2016, 21:29

Jeśli chodzi o kombinerki to zobacz: format, kuźnia, jeśli masz więcej kasy to jeszcze można zobaczyć knipex.
Format produkuje też dużo innych narzędzi. Korzystałem z nich w pracy i w sumie przez 2 lata nie wykazywały jakiegoś specjalnego zmęczenia - to samo dot. śrubokrętów tej firmy.
Możesz też zobaczyć zestawy śrubokrętów firmy Wera.

8. Do wiercenia w ścianie - wiertarka. Do miękkich materiałów i wkręcania śrub - wkrętarka ;) Inaczej mówiąc oba mają zalety i wady i w zasadzie dobrze jest posiadać i wiertarkę i wkrętarkę.
Awatar użytkownika
poliakustyczny
Młodszy majsterkowicz

Post autor: poliakustyczny » 26 lip 2016, 11:29

Dokładnie, wiertarka i wkrętarka do zupełnie różnych zastosowań.

Wkrętarkę wybierz akumulatorową, najlepiej 18-22V, swego czasu kupiłem niebieskiego einhella, zanim przyszedł bałem się że wywaliłem trochę pieniądze w błoto, o dziwo sprzęt chodzi 3 rok przy regularnym użytkowaniu domowym (skręcanie/rozkręcanie mebli, wkręcanie wkrętów, czasem zrobię jakiś otworek w profilu).

Co do wiertarki, szukaj od razu młotowiertarki chyba że nie planujesz wiercić w betonie. Z doświadczenia wiem że jak mało gdzie tu naprawdę nie opłaca się oszczędzać. Na młotowiertarkę wydaj sporo, nawet jak wydaje Ci się że nie będzie tak potrzebna. Wybieraj marki typu Hilti, Makita, Bosch, Hitachi (nie sugeruję konkretnej, każdy ma własne zdanie).

Z narzędzi przydałby Ci się jeszcze flex (szlifierka kątowa) ze względu na wielofunkcyjność i pilarka ręczna jeżeli zamierzasz pracować z drewnem.
ExpertGrupyTopex
Młodszy majsterkowicz

Post autor: ExpertGrupyTopex » 28 lip 2016, 11:00

Hej,

jestem pracownikiem Grupy Topex, która jest właścicielem marki NEO. Bardzo mi miło, że zdecydowałeś się na zakup naszych kluczy, mam nadzieję że będą Ci długo służyły – do tego właśnie zostały stworzone. W razie czego pamiętaj, że na każde narzędzia mechaniczne NEO dajemy aż 25 lat gwarancji.

Pozwolisz, że odniosę się do twoich pytań zgodnie z numeracją, którą zastosowałeś:

Ad1. Zestaw, o którym wspominasz to zapewne 84-260. Zawiera 11 wkrętaków, zarówno płaskich jak i krzyżowych. Narzędzia wykonane są z wytrzymałej stali chromowo-molibendowej. Bardzo dobry wybór.

Ad2. Z oferty naszej marki GRAPHITE polecam Ci zestawy wierteł do betonu i metalu: 57H350 i 57H750. Wiertła do drewna również są dostępne w naszej ofercie, tylko na sztuki w szerokim zakresie typów i rozmiarów (spiralne, łopatkowe, otwornice). Wiertła mają to do siebie, że po jakimś czasie się zużywają, dlatego polecam Ci zakup skrzynki lub organizera i uzupełniania zapasów w miarę potrzeb. Zawsze warto mieć po ręką najczęściej używane rozmiary, od 1 do 6 mm.

Ad3. Tutaj zależy do czego chciałbyś używać pilników. Jeżeli do drewna, polecam zestaw 37-600 z trzema rodzajami pilników: okrągłym, płaskim i półokrągłym. Jeśli jednak zamierzasz pracować w metalu, odpowiednikiem będzie zestaw 37-605 lub 37-610. Solidne, wytrzymałe, o długości 200mm każdy.

Ad4. Zestaw kluczy, o który pytasz, jest idealny do użytku zarówno w domu jak i do samochodu. W walizce znajduje się 110 elementów, w skład których wchodzą między innymi nasadki sześciokątne w rozmiarach ½” oraz ¼” oraz popularne w motoryzacji nasadki typu Torx.

Ad5. Dobrym wariantem do użytku domowego jest nasz zestaw kluczy oczkowych odgiętych 09-950. Odgięcie końcówki pod kątem 45° ułatwia pracę w trudno dostępnych miejscach.

Ad6. Jeżeli potrzebujesz więcej końcówek, dobrą alternatywą będzie na przykład zestaw GRAPHITE 57H998. Zawiera 33 bity 1/4" x 25 mm w najpopularniejszych rozmiarach i typach. Dodatkowym atutem jest grzechotka, przejściówka do nasadek i uchwyt magnetyczny - pozwala to używać zestawu zarówno ręcznie, jak i przy pomocy wkrętarki.

Ad7. Pisząc o kombinerkach masz pewnie na myśli szczypce uniwersalne, dlatego też polecam model 01-011.

Ad8. Co do wyboru co jest lepsze, wiertarka czy wkrętarka, zgadzam się z kolegą powyżej. Wszystko zależy od wykonywanego zadania, ale najwygodniej jest wyposażyć się w oba te narzędzia. Do domowego użytku bardzo dobrze sprawdza się wkrętarka naszej marki VERTO- model 50G278. Wyposażona w dwa akumulatory 18 V w nowoczesnej technologii Li-Ion. Z wiertarek udarowych optymalną propozycją będzie model VERTO 50G518. Zaletami urządzenia jest kompaktowa obudowa, duża moc – 810W oraz szybkozaciskowy uchwyt.

Wybierając produkty zawsze zastanawiaj się do czego konkretnie będą Ci potrzebne. Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania lub wątpliwości co do konkretnego modelu zawsze możesz napisać do mnie wiadomość prywatną – chętnie doradzę.

Pozdrawiam,
Tomek z Grupy Topex
juniorK23
Majsterkowicz

Post autor: juniorK23 » 2 sty 2017, 23:25

Witam. Okulary ochronne to podstawa, sam przez własną głupotę miałem nie tak dawno wyciągane z oka opiłki ( wierciłem w suficie otwory, trafiłem w zbrojenie) Firma w której pracuje wyposaża nas w sprzęt ochronny firmy Uvex, firma godna polecenia. Co do rękawic to te z linku są przeznaczone dla osób mających na co dzień do czynienia np. ze szlifierką kątową. Polecam takie jak w linkach:
http://eurobhp.com/rekawice-ochronne-l- ... d3022.html
http://eurobhp.com/metis-vv791-rekawice ... 25785.html
Oprócz okularów i rękawic dochodzą jeszcze maski pyłowe, kaski w zależności od wykonywanych prac.
Pechs4
Młodszy majsterkowicz

Post autor: Pechs4 » 24 sty 2017, 18:59

To ja dodam coś od siebie. Klucze pierwsze plasko-oczkowe kupilem w Lidlu sprawdziły się dokupiłam jeszcze 2 komplety innych kluczy ogólnie przetrwały w 3 autach zmianę uszczelki pod głowicą, 2 sprzęgła jedno w oplu więc zrzucenie kołyski i całego przedniego zawieszenia i do tej pory mam wszystkie klucze cena jakość polecam. Wiertarkę (z lidla) 1szt z udarem ponad 4 lata wytrzymała remonty i nadal dziala i 3 wkretarki mam też z lidla jedna 10v od około 4lat aku trzyma bez problemu druga 12v (ulubiona) ma z 2 lata aku śmiga ładnie ładuje się w godzinkę, przetrwała kręcenie dachów ostatnio cały dzień (bez lądowania) skrecanie kanałów wentylacyjnych. Trzecia 14v tylko to jest 4 w 1 wkretarka, piła szablasta, szlifierka oscylacyjna i urządzenie wielofunkcyjne. Co do Boscha mam już uraz. Mlotowiertarka macallister 3lata gwarancji jeden remont na razie ale przyjemne wrażenie robi. Szlifierke kątową miałem z biedry padła dość szybko, przerabiałam inne tańsze i średnio max 2 lata i kubeł na razie posiadam dewolt-a i 3 lata śmiga ładnie, plus- mała głowica. Wiertła z lidla przetrwały trochę ale nie polecam dość kiepskie. Co do kluczy Neo, Kuźnia i Stanley nie widzę specjalnej różnicy w pracy mielismy i podobnie wytrzymywaly. Nasadki mam i Neo i Topex jedna pękła 16mm przy zawieszeniu ale ogólnie wytrzymałe sa.
Marek90
Młodszy majsterkowicz

Post autor: Marek90 » 10 kwie 2017, 11:30

Też dopiero zaczynam kompletować narzędzia. Latem będę remontował mieszkanie po dziadkach. Zimą chcę się tam wprowadzić więc zależy mi na czasie. Wybieram się 21 kwietnia na targi budowlane do warszawy. Porównam sobie ceny materiałów chcę wiedzieć ile mniej więcej wyniesie mnie ten remont. Poszukam też szlifierki kątowej i wiertarki.
rybaltki
Młodszy majsterkowicz

Post autor: rybaltki » 12 lip 2017, 11:35

Co do szlifierek, które sprawdziły się u mnie przy budowie domu wprawdzie, ale tym bardziej będą ok do generalnego remontu to ryobi model R18AG-0 . Ma blokadę wrzeciona i łatwo wymienia się osprzęt. W dodatku dużo pracuje na baterii. Kupiłem 2, 5 roku temu i na razie bez żadnych akcji, a jeszcze pół roku mam gwarancję bo przedłużyłem do 3 lat przez neta.
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Kontakt:

Post autor: ethanak » 12 lip 2017, 16:03

Kurde... Właśnie sobie pomyślałem, że mogę trochę zarobić. Podam szefowi namiary na Forum na zasadzie "można spamować, linki się trzymają 24h a na pomieniatczyków nikt nie zwraca uwagi". Pewnie jakaś stówka do kieszeni wpadnie...
Pozdrowienia dla Pana Administratora!
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
pawepiech
Młodszy majsterkowicz

Post autor: pawepiech » 19 sty 2018, 11:02

Możesz przejrzeć ofertę sklepu internetowego Moto-Dakar. Nie raz korzystam z ich sprzętu, który okazał się strzałem w dziesiątkę, charakteryzuje się solidnym wykonaniem i jakością.
Sushi21
Młodszy majsterkowicz

Post autor: Sushi21 » 9 lut 2018, 15:33

Najlepsze narzędzia kupuje się takie, gdy mam już sprawdzone. Zestawy kluczy np do domu, patrze na Yahoo, na szlifierki, np Bosh, jakichś tańszych, słabszych narzędzi nie ma sensu, szkoda pieniędzy i zdrowia.
Awatar użytkownika
Wachacz Kalafonii
Młodszy majsterkowicz

Post autor: Wachacz Kalafonii » 19 mar 2018, 12:09

Jeśli mogę dodać coś od siebie to POLECAM zestawy kluczy nasadowych NEO Tools. Mają mega dobre wykonanie no i jakość też jest znakomita. Przy tak niskiej cenie nic nie brakuje, a nawet zaskakuje.
Kombinerki obcinaczki Firma KUŹNIA jest najlepsza, JUCO i inne produkty sobie odpuść.
Śrubokrętny szukaj najlepiej z izolowanym trzpieniem, bo pewno nie raz będziesz miał styczność z prądem tak więc dla swojego bezpieczeństwa no i bezpieczeństwa urządzeń kup sobie z izolowanym trzpieniem. To samo tyczy się kombinerek, obcinaczek... Najlepiej jak będą mieć atest z badania do 1000V.

Pozdrawiam serdecznie i przy okazji zapraszam na swój kanał na YT Wąchacz Kalafonii.
RomekWojtas
Młodszy majsterkowicz

Post autor: RomekWojtas » 28 kwie 2018, 20:30

Witam. Odnosząc się do tematu toja postawiłem kilka lat temu na podstawowe narzędzia Unior Tools. bardzo trwale wykonane, bezawaryjne i dosyć funkcjonalne. już tyle razy nimi różne rzeczy naprawiałem i nigdy mnie w akcji nie zawiodły. ogólnie maja dużą oferte i zerknij na stronę producenta. pozdrawiam.
Michalkwiecien
Młodszy majsterkowicz

Post autor: Michalkwiecien » 28 maja 2018, 10:38

Właśnie zerknąłem na katalog producenyta Unior i musze się przyznać bez bicia, że wygląda dosyć imponująco.trochę poczytałem opinii o tym producencie i są znakomite. tylko jest jeden malutki minus. a to że mieszkam w Kutnie i tam za dużego pola do popisu nie ma ze sklepami. sprzedają to, co najtańsze i szybko schodzi i może ktoś zna jakieś namiary na sklep? wolałbym żeby to jednak był stacjonarny, bo chciałbym też przed zakupem dokładnie obejrzeć. pozdrawiam,
Marcin81
Młodszy majsterkowicz

Post autor: Marcin81 » 13 cze 2018, 13:02

Ja w swoje narzędzia wyposażyłem się w RG Narzędzia. Zamówiłem wszystko co potrzebowałem online. Dostawa była szybko i bez żadnych większych problemów. Narzędzia są solidnie wykonane i dobrze mi służą. Warto sprawdzić samemu.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka

Post autor: Marhef » 13 cze 2018, 13:16

A jakie były mniejsze problemy z dostawą?
karp
Młodszy majsterkowicz

Post autor: karp » 15 maja 2023, 09:46

Klucz 10mm, młotek i „kombinerki”, klucze 6-kątne, torxy, śrubokręty, wkrętaki, inne klucze płaskie, piłka do metalu/drewna, wkrętaki precyzyjne, klucz nastawny „żabka”, pilniki, łyżki do opon roweru, kombinerki długie, obcinaki do izolacji kabli, izolacja do kabli, trytytki, klucz fajkowy 13, 10mm, nóż do tapet, papier ścierny o różnych gradacjach, pakuły konopne.
Spory wybor wkrętaków oraz innych narzędzi do domowego warsztatu znajdziesz tutaj https://buythis.pl/warsztat/narzedzia-r ... kretaki-2/
To są rzeczy, które mam od 10 lat w skrzynce i przydawały mi się w tym okresie czasu. Wybierz co chcesz ale wg mnie większość kiedyś Ci się przyda
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: