Na jakie studia obcnie warto iść?

Luźne rozmowy o wszystkim i o niczym :)
ODPOWIEDZ
Adrian Bednarz
Młodszy majsterkowicz

Re: Na jakie studia obcnie warto iść?

Post autor: Adrian Bednarz » 15 paź 2019, 11:51

zaskocz wszystkich i wybierz filozofię (kończyłem) wbrew pozorom i straszenia można znaleźć pracę, ja robię w reklamie.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!

Adrian Bednarz
Młodszy majsterkowicz

Post autor: Adrian Bednarz » 16 paź 2019, 12:16

z ciekawości jakie masz opcje, za którymi chcesz pójść?
Stachyra
Młodszy majsterkowicz

Post autor: Stachyra » 30 lis 2019, 18:30

Na studia informatyczne :)
x1175274
Młodszy majsterkowicz

Post autor: x1175274 » 26 gru 2019, 01:22

Idealnie uczyłbym się angielskiego
bonton
Młodszy majsterkowicz

Post autor: bonton » 3 sty 2020, 12:44

Studia informatyczne zdają się być dobrą opcją jednak nie każdy na takie studia się nadaje... trzeba mieć ścisły umysł.
Kamilsson
Młodszy majsterkowicz

Post autor: Kamilsson » 10 sty 2020, 09:33

Lepiej iść na jakiś bezpłatny staż do firmy zajmującej się branżą, która cię interesuje. Tam przez 2,3 miesiące nauczysz się więcej niż na studiach. Praktyka jest 100x ważniejsza niż głupie wykłady czy laboratoria na których wykładowca chce tylko przyjść i odbębnić temat. Chyba, że zależy ci na papierku, to jakieś studia zaoczne w kierunku, który lubisz.
zwinka055
Młodszy majsterkowicz

Post autor: zwinka055 » 1 lut 2020, 13:00

moim zdaniem raczej inżynieria :) nowe technologie szaleją, więc takich wynalazców chyba poszukują dosyć intensywnie :)
Jankrzys
Młodszy majsterkowicz

Post autor: Jankrzys » 13 lut 2020, 15:23

Rynek pracy zmienia się dynamicznie, to co teraz jest na topie niekoniecznie będzie gwarancją pracy, gdy skończysz studia. Teraz jest boom na informatykę, ale czy za te 5 lat rynek nie będzie już nasycony specjalistami? Według mnie w wyborze studiów najlepiej kierować się swoimi umiejętnościami i zainteresowaniami - jakie by one nie były. Żeby po studiach nie mieć problemów z pracą trzeba jednak zdobywać jak najwięcej doświadczenia komercyjnego już w trakcie nauki, np. na stażach - to dla pracodawców ma większe znaczenie niż dyplom.

Co do kierunków, gdybym teraz miał iść na studia postawiłbym na jakąś egzotyczną filologię, w specjalizacji tłumaczeniowej.
gavron
Majsterkowicz

Post autor: gavron » 13 lut 2020, 20:13

Jankrzys pisze:Rynek pracy zmienia się dynamicznie, to co teraz jest na topie niekoniecznie będzie gwarancją pracy, gdy skończysz studia. Teraz jest boom na informatykę, ale czy za te 5 lat rynek nie będzie już nasycony specjalistami? Według mnie w wyborze studiów najlepiej kierować się swoimi umiejętnościami i zainteresowaniami - jakie by one nie były. Żeby po studiach nie mieć problemów z pracą trzeba jednak zdobywać jak najwięcej doświadczenia komercyjnego już w trakcie nauki, np. na stażach - to dla pracodawców ma większe znaczenie niż dyplom.

Co do kierunków, gdybym teraz miał iść na studia postawiłbym na jakąś egzotyczną filologię, w specjalizacji tłumaczeniowej.
Nie wydaje mi się aby ktokolwiek po jakiejkolwiek szkole był "specjalista" ;) chyba że masz dryg do tego czegoś. Ale wtedy szkoła Ci nie potrzebna bo ogarniesz wszystko lepiej niż Cię nauczą sam.

Takie podejście jak ma autor - jaka szkołę wybrać - moim zdaniem zupełnie bez sensu bo albo chcesz coś robić albo się będziesz męczył ...

Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka

Jankrzys
Młodszy majsterkowicz

Post autor: Jankrzys » 17 lut 2020, 16:19

gavron pisze:
13 lut 2020, 20:13
Nie wydaje mi się aby ktokolwiek po jakiejkolwiek szkole był "specjalista" ;) chyba że masz dryg do tego czegoś. Ale wtedy szkoła Ci nie potrzebna bo ogarniesz wszystko lepiej niż Cię nauczą sam.
Nie miałem na myśli, że po 5 latach studiów ktoś będzie specjalistą - tylko, że ze względu na trwający już od dłuższego czasu boom na informatykę i programowanie za 5 lat może być ciężej o pracę komuś świeżo po studiach, bo rynek będzie już nasycony ludźmi z doświadczeniem komercyjnym. Ponoć już teraz coraz trudniej dostać się na stanowisko juniorskie.

Co do reszty się zgadzam - lepiej wybrać coś, co pasuje, niż męczyć się na studiach, które w ogóle nie są dla danej osoby interesujące.
tomel
Młodszy majsterkowicz

Post autor: tomel » 26 lut 2020, 11:35

budownictwo najlepsze
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka

Post autor: Marhef » 26 lut 2020, 11:53

Dla kogo najlepsze?
Marek90
Młodszy majsterkowicz

Post autor: Marek90 » 27 lut 2020, 00:40

Dla każdego co innego będzie dobre. Znajomy bez studiów kosi grube hajsy jako programista ale skubaniec ma łeb do tego i pokończył jakieś kursy w tym kierunku
Awatar użytkownika
Romin
Młodszy majsterkowicz

Post autor: Romin » 27 mar 2020, 16:56

Wybierz coś co pasuje pod twoje zainteresowania. Jak przejawiasz skłonności do badań społecznych idź na socjologię, lubisz technologię sprawdź robotykę itd.
Awatar użytkownika
Luise
Młodszy majsterkowicz

Post autor: Luise » 30 mar 2020, 11:21

Kwestia gustu i zainteresowania. Popieram to co kolega napisał wyżej, na spokojnie zastanów się co chcesz w życiu robić i co sprawia Ci przyjemność. Potem do tego dobierz odpowiedni kierunek.
makarektut657
Młodszy majsterkowicz

Post autor: makarektut657 » 20 kwie 2020, 23:15

Warto isć na takie studia, po któych będziecie mogli wykonywać dobrze płatny i dający wam satysfakcję z tego co robicie zawód
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2020, 10:18 przez makarektut657, łącznie zmieniany 1 raz.
MrLewerence
Majsterkowicz

Post autor: MrLewerence » 21 kwie 2020, 01:12

makarektut657 pisze:
20 kwie 2020, 23:15
Warto isć na takie studia, po któych będziecie mogli wykonywać dobrze płatny i dający wam satysfakcję z tego co robicie zawód
Co to znaczy dobre studia?
Co masz na myśli dobrze płatny i satysfakcjonujący zawód?
Każde studia są dobre.
Każda praca jest dobrze płatna.

Nie ważne jaka pracę/zawód wykonujesz i jakie studia skończysz.
Ważne jest to co umiesz i jakim jesteś człowiekiem.

Jeśli myślisz, że po skończeniu np.AGH w pierwszych 5 latach zaczniesz dostawać 5-cyfrowe wypłaty na rękę - to jesteś w błędzie.
Musisz być naprawdę dobry w tym co robisz i lubić to co robisz, albo mieć wujka w ministerstwie, żeby mieć dobrze płatną pracę która cię usatysfakcjonuje.

Moim zdaniem satysfakcjonująca praca/zawód to taka, która spełnia warunki: lubisz to co robisz i jeszcze ci za to płacą...

Kiedyś myślałem, że projektowanie urządzeń elektronicznych to fajna robota. Gdybym tego nie lubił... dziś by mnie to męczyło. Tysiące godzin w SolidWorks, czy innym CADzie daje popalić... człowiek czasami pragnie wziąć łopatę w rękę i rowy kopać... a pieniądze mają wtedy najmniejsze znaczenie.
Makzz
Młodszy majsterkowicz

Post autor: Makzz » 22 kwie 2020, 15:47

Kursy marketingowe i prawdopodobnie zagraniczne ....
Ostatnio zmieniony 31 lip 2020, 22:54 przez Makzz, łącznie zmieniany 1 raz.
Sobtom
Młodszy majsterkowicz

Post autor: Sobtom » 24 sie 2020, 10:41

Sądzę, że jeżeli ktoś chce iść na studia to kierunki ekonomiczne, informatyczne są teraz najbardziej chwytliwe. Chociaż mam teraz wrażenie, że dla pracodawcy liczy się teraz doświadczenie, umiejętności, uprawnienia. Nikogo nie interesuje, czy skończyłeś studia, tylko co potrafisz. No, chyba że mówimy o zawodach, dla których studia są niezbędne (prawnik, medyk, itp.). Wiele firm poszukuje właśnie ludzi z uprawnieniami: obrabiarki cnc, wózki widłowe, spawacz... no ale mówię o swojej branży. W zawodach okołobudowlanych liczą się kursy, uprawnienia, bardziej niż studia.
Maniakalny
Młodszy majsterkowicz

Post autor: Maniakalny » 1 mar 2022, 22:49

Ty nie patrz na jakie warto isc tylko idz na to co cie interesuje :D ja chodze do Pomorsko kaszubskiej Szkoly Wyzszej w Wejherowie bo maja dobra oferte duzy wybor kierunkow i niskie czesne
david
Młodszy majsterkowicz

Post autor: david » 22 maja 2023, 17:29

logistyka, mechatronika?
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: