wyświetlacz

ODPOWIEDZ
Arek1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 9 kwie 2013, 18:55

wyświetlacz

Post autor: Arek1 » 12 kwie 2013, 18:45

Mam jedno pytanie.
Mój stary zegar najprawdopodobniej spalił się.
Dzisiaj się do niego dorwałem,i wymontowałem wyświetlacz.
Czy ktoś zrobiłby mi schemat jak go podłączyć?
Tu jest zdjęcie.
IMG_1974.JPG
sorry za zdjęcie mam zły aparat:)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: wyświetlacz

Post autor: cube » 12 kwie 2013, 22:19

Znajdź masę na płytce. Prawdopodobnie jest to cała ta powierzchnia gdzie nie ma ścieżek. Sprawdź multimetrem na który pad jest wyprowadzona. Potem podłączaj kolejno baterię guzikową CR2032 albo CR2020 (i tylko takie!) między ten znaleziony pad a, po kolei, pozostałe pady. W ten sposób sprawdzisz sobie który z nich daje sygnał na dany fragment wyświetlacza.
Arek1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 9 kwie 2013, 18:55

Re: wyświetlacz

Post autor: Arek1 » 13 kwie 2013, 10:15

A czy można podłączyć pod arduino?:-)
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: wyświetlacz

Post autor: shymon » 13 kwie 2013, 11:12

Jasne, że można, ale najpierw zidentyfikuj za co są odpowiedzialne poszczególne piny, tak jak cube napisał.
Jeśli bezpośrednio z pinu Arduino chcesz testować, to musisz puszczać to przez rezystor, żeby segmentów nie uwalić (w końcu to wyświetlacze LED).
Awatar użytkownika
Michlax
Młodszy majsterkowicz
Posty: 48
Rejestracja: 12 mar 2012, 22:14
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Odp: wyświetlacz

Post autor: Michlax » 13 kwie 2013, 12:28

Masa to z tego co pamiętam ten ostatni pin z prawej, z którego wystaje u Ciebie kabelek. Też walczyłem z identycznym, nawet na forum zdjęcie wrzucałem. Ale przy sprawdzaniu coś mi się zwarło i po zabawie :-P

Wysłane z mojego LG-P700
Arek1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 9 kwie 2013, 18:55

Re: wyświetlacz

Post autor: Arek1 » 13 kwie 2013, 16:53

czy chodzi o to żeby wziąć multimetr przełączyć na ciągłość obwodu i znaleźć żeby zapiszczał??? Tych z wypuszczonymi kablami jest ich 21.A tych co niema ścieżek(łącznię z tym kabelkiem)jest 9;-)Wzięłem multimetr i sprawdziłem że:1ścieżka(to z kablami) jest połączona z 8.a 2 z 5%-)czy to o to chodziło Cube?Jutro w kiosku kupię to baterię;-)
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: wyświetlacz

Post autor: shymon » 13 kwie 2013, 17:54

Chodzi o to, że jak przyłożysz te 3V pomiędzy masę, a dany pin, to zaskutkuje to zaświeceniem odpowiadającego mu segmentu. Bo jak chcesz sterować wyświetlaczem nie wiedząc, który pin za co odpowiada?
Arek1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 9 kwie 2013, 18:55

Re: wyświetlacz

Post autor: Arek1 » 13 kwie 2013, 19:18

1.A może być bateria cr2025?bo to też 3v:-/ 2.jestem zielony o wyświetlaczach.czyli do każdej części będzie odzielna masa???czy jest 1 masa do wszystich części?jeśli głupie pytanię to sorry;-)ale dopiero za parę dńi bedę mieć 11lat:-P
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: wyświetlacz

Post autor: cube » 13 kwie 2013, 19:49

2025 powinna też się nadać. Ogólnie rzecz biorąc to tego typu baterie mają wysoki opór wewnętrzny, więc nie potrzeba im rezystora w szereg (dlatego o nim nie pisałem). Po prostu taką baterią nie spalisz wyświetlacza.

Czyli wyświetlacz o wspólnej katodzie. Podejrzewam więc że 21 padów to wejścia 14 segmentów (połowa wyświetlacza) 5 kropek i 2 tranzystory do sterowania która połowa ma aktualnie pracować (multiplexing). Wtedy musisz jeszcze zidentyfikować, które z tych padów to są tranzystory - czyli metodologia się trochę zmienia. Najpierw sprawdzasz: - do gnd wyświetlacza i plusem jedziesz od początku do końca. W ten sposób zidentyfikujesz pewnie kropki. Potem + do pada 1, - do ostatniego i drugim kablem podłączonym do plusa sprawdzasz po kolei resztę wolnych padów (bez tych zidentyfikowanych wcześniej).
Arek1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 9 kwie 2013, 18:55

Re: wyświetlacz

Post autor: Arek1 » 13 kwie 2013, 20:31

A co to jest segment?jestem jeszcze młody i niewiem takich rzeczy.jeszcze!;-)
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: wyświetlacz

Post autor: shymon » 13 kwie 2013, 21:08

Jak spojrzysz na swój wyświetlacz, to widzisz te ósemki. Każda ósemka składa się z 7 segmentów - kresek, które steruje się niezależnie od siebie. W zależności od wyświetlacza mają albo wspólny + (wtedy segmenty zaczną świecić gdy przyłożyć do nich -), albo wspólny - (dokładnie na odwrót).
Arek1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 9 kwie 2013, 18:55

Re: wyświetlacz

Post autor: Arek1 » 13 kwie 2013, 21:40

Cube napisał że te 14 ścieżek to segmenty. A są 4 ósemki czyli:4*7=28?;-) pozdr.
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: wyświetlacz

Post autor: shymon » 13 kwie 2013, 21:53

Wczytaj się jeszcze raz w to, co napisał....słowo klucz: multiplexing.
Arek1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 9 kwie 2013, 18:55

Re: wyświetlacz

Post autor: Arek1 » 14 kwie 2013, 07:26

Dzisiaj posprawdzam miernikiem;-)a tak wogle to jak ci ludzie prudukują te zegary?toż chyba nie wszadzają arduino:-)
Arek1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 9 kwie 2013, 18:55

Re: wyświetlacz

Post autor: Arek1 » 14 kwie 2013, 13:30

Sorry że jeszcze raz pytam ale to jest jedna masa na wszystkie segmenty???bo jak podłączam do 1 pinu masę i po kolei ide + to prawię na każdym pinie święci segment i kropki:->
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: wyświetlacz

Post autor: shymon » 14 kwie 2013, 14:31

Skoro świeci, to sam sobie odpowiedziałeś :)
Arek1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 9 kwie 2013, 18:55

Re: wyświetlacz

Post autor: Arek1 » 14 kwie 2013, 15:53

A po co jest 5 kropek ???bo 2 na środku to sekundy,a po lewej stronie na dole to chyba alarm?;-)
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: wyświetlacz

Post autor: shymon » 14 kwie 2013, 20:03

To już pytanie chyba tylko i wyłącznie do Ciebie, bo przecież to Ty z tego urządzenia wcześniej korzystałeś.
Teraz skoro wiesz jak nimi sterować, to możesz je sobie użyć jak tylko chcesz.
Arek1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 9 kwie 2013, 18:55

Re: wyświetlacz

Post autor: Arek1 » 14 kwie 2013, 21:33

1 Bo tak wogle to chciałbym zrobić sobie zegar:-/a z alarmem to chyba byłoby trudno:-)a niema ktoś linku ze zrobieńiem zegara? 2 a to nie w temacie czy można z arduino wykasować wcześniej wgrany program?
Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1189
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: wyświetlacz

Post autor: Marhef » 14 kwie 2013, 23:13

Ad. 1. Zrobisz, jak będziesz chciał. Może być zegar, może być zegar z alarmem. Link na pewno znajdziesz w internecie. A nawet na głównej stronie majsterkowa (tylko rozbudowany)
Ad. 2. Cechą mikrokontrolerów jednoukładowych (takich jak w atmega w arduino) jest możliwość ich wielokrotnego programowania
Arek1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 9 kwie 2013, 18:55

Re: wyświetlacz

Post autor: Arek1 » 15 kwie 2013, 17:22

Z tego co zrozumiałem (w poście Bocianu) to każdą liczbę ułożyć odzielnie i wtedy można podłączyć do arduino
Pozdrawiam:)
Arek1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 9 kwie 2013, 18:55

Re: wyświetlacz

Post autor: Arek1 » 15 kwie 2013, 22:00

A jak podłączyć do arduino?żeby działał??? A może być np.taki program na miganie diody?jeśli źle napisałem to może ktoś poprawić? #define pin 6 void setup (){pin mode(pin,output); void loop (){ digital write (pin,high); delay(1000); digital write(pin,low); delay (1000);-(
Pozdrawiam:)
Arek1
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 9 kwie 2013, 18:55

Re: wyświetlacz

Post autor: Arek1 » 16 kwie 2013, 17:25

1.a jak najlepiej podłączać wyświetlacz do arduino (lubAtmegi8)żeby był dobry zegar???bo jak czytałem troche to niekture zegary się puźniej późnią. 2.a jak coś to trzeba pisać odzielnie program do minut ,godzin i sekund???czy można wszystko razem???bo naprzykład napisać żeby po godzinie się przełączało np.delay(360000)3.a do sekund może być taki program???;-)
Pozdrawiam:)
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: