Staram się zrobić płynne sterowanie jasnością żarówki.
Do włączania i wyłączania użyłem układu z Jak sterować dowolnym urządzeniem w domu za pomocą pilota od TV i Arduino?
Mam problem z wykrywaniem 0 w sieci. Zrobiłem takie coś:
[załącznik]
W przerwaniu wysyłam znak "i" przez RS-a do komputera, w którym mam uruchomiony program do zliczania
tych 'i'. Trochę komplikuje mi sprawę to, że jest ich zawsze mniej więcej 450.
Co robię źle?
Sterowanie fazowe żarówką
-
- Młodszy majsterkowicz
Sterowanie fazowe żarówką
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Sterowanie fazowe żarówką
Które zbocze wykrywasz? Czy może stosujesz CHANGE? No ale przy CHANGE musiałbyś dzielić otrzymany wynik przez 2. Przy przejściu przez zero, port będzie miał szpilkę stanu wysokiego.
A może za mała prędkość wysyłania i zanim skończy się obsługa jednego, zaczyna się kolejne? W przerwaniu stosuj jak najmniej kodu, np. tylko inkrementacja jakiejś zmiennej, a wysyłanie rób poza, w pętli głównej.
A może za mała prędkość wysyłania i zanim skończy się obsługa jednego, zaczyna się kolejne? W przerwaniu stosuj jak najmniej kodu, np. tylko inkrementacja jakiejś zmiennej, a wysyłanie rób poza, w pętli głównej.
-
- Młodszy majsterkowicz
Wykrywałem zbocze opadające i narastające, wyniki porównywalne.
Jeśli chodzi o wysyłanie, to w przerwaniu wrzucam 'i' do UDR (sprawdzam oczywiście czy wolny).
Jestem przekonany, że to wina zakłóceń. Wszystko mam wpięte w płytkę stykową, ruch ręką, dotknięcie czegokolwiek powoduje zmiany.
Jeśli chodzi o wysyłanie, to w przerwaniu wrzucam 'i' do UDR (sprawdzam oczywiście czy wolny).
Jestem przekonany, że to wina zakłóceń. Wszystko mam wpięte w płytkę stykową, ruch ręką, dotknięcie czegokolwiek powoduje zmiany.
Korzystasz z Arduino, czy "goła" ATmega na płytce też wpięta? Jeśli to drugie, to może filtrowania zasilania odpowiedniego nie zapewniłeś?