Dynamo->aku->ładowanie tel->wskaźnik naładowania aku

ODPOWIEDZ
FRETKA_9
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 21 maja 2013, 17:46

Dynamo->aku->ładowanie tel->wskaźnik naładowania aku

Post autor: FRETKA_9 » 21 maja 2013, 18:30

Witam!

Szukałem i nie znalazłem dokładnie tego co bym chciał zrobić a w sprawach różnych układów i elektroniki jestem słaby więc prosiłbym o jakieś dokładne opisy bądź czytelne schematy co jest czym ; )

Więc do rzeczy:
Chce zrobić układ aby dynamo rowerowe SHIMANO DH-3N20 6V3W ładowało akumulator (myślałem o żelowym 4,5ah) z tego aku zrobić wyjście USB aby móc ładować smartfon z aku a nie z dynama (tu chyba nie trzeba podawać dokładnie jaki to model bo jeszcze nie jestem w 100% zdecydowany jaki to będzie ale kupię go do 1 miesiąca czasu). Chce jeszcze dodać do aku diodowy wskaźnik naładowania z przełącznikiem. Myślałem o daniu 5 diod i aby się zapalały pojedynczo przy naładowanym aku w 100%-81%, 80%-61% . . . abym miał jakieś przybliżone info czy aku jest na wyczerpaniu czy w pełni naładowany. Przełącznik chce dać aby nie świeciła mnie się żadna dioda wtedy kiedy mi jest to niepotrzebne (może trochę mało jasno napisałem ale po przełączeniu przełącznika ma się zapalić jakaś dioda z odpowiednim stanem naładowania aku a po ponownym przełączeniu ma zgasnąć). Zastanawiam się też czy z takiego układu będę wstanie naładować akumulatorki AA/AAA ładowarką na USB ?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Dynamo->aku->ładowanie tel->wskaźnik naładowania aku

Post autor: djbuh » 21 maja 2013, 19:51

Z grubsza rzecz biorąc do ładowania takiego akumulatora wystarczyłby w tym przypadku prostownik. Po drugiej stronie nie jest już tak różowo. Akumulator 6 V = 1 V spadku napięcia aby osiągnąć 5V. Do tego dochodzi jeszcze jakiś nadmiar, mieszczący się w tolerancji 5 %, który wypadałoby posiadać, np. 5,15 V, oraz mniejsze napięcie na akumulatorze wynikające z rozładowania. Z tego zrobi ci się 0,5 V, może mniej, które musisz wytracić w sposób stabilizowany, tzn. czy będzie to 0,5 czy 1 V więcej od tych przykładowych 5,15 V, to na wyjściu musi być to napięcie. I z tym jest problem. Stabilizacja za pomocą 7805 nie ma sensu, za mała różnica potencjałów, byle jaki stabilizator LDO ma za mały prąd maksymalny jaki może przepuścić, przetwornica step-down też się nie sprawdzi (również za mała różnica potencjałów). Jedyne wyjście to przetwornica step-down/step-up, a to wiąże się ze zwiększonymi stratami.

Wskaźnik naładowania akumulatora:
http://arlisklep.pl/files/Jabel/J-075.pdf
Wystarczy przerobić na odpowiedni przedział napięć (diody Zenera o innym napięciu).
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 834
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Dynamo->aku->ładowanie tel->wskaźnik naładowania aku

Post autor: cube » 21 maja 2013, 20:29

A może akumulator modelarski LiPo/LiFePo, jednokomorowy, o napięciu 3,7V? Przetwornicę stepup wykorzystać już tylko do ładowania telefonu. Z tym że takiego akumulatora nie można rozładować poniżej pewnego poziomu. Więc trzeba by zastosować jakiś układ alarmowy lub odcinający napięcie dla przetwornicy, gdy tylko woltaż na aku spadnie.
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Dynamo->aku->ładowanie tel->wskaźnik naładowania aku

Post autor: donau » 21 maja 2013, 20:43

Tylko mi nie działa ten pdf?
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Dynamo->aku->ładowanie tel->wskaźnik naładowania aku

Post autor: djbuh » 21 maja 2013, 20:57

Zabezpieczenie akumulatora tak czy siak musi być, nawet przy żelowym. Polecam to: http://www.elportal.pl/pdf/k07/04_02e.pdf - proste i działa (sam z niego korzystam).
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1139
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Dynamo->aku->ładowanie tel->wskaźnik naładowania aku

Post autor: Marhef » 21 maja 2013, 22:03

@donau: pdf działa. Podesłać Ci na maila?
Awatar użytkownika
donau
Starszy majsterkowicz
Posty: 466
Rejestracja: 4 gru 2012, 23:20

Re: Dynamo->aku->ładowanie tel->wskaźnik naładowania aku

Post autor: donau » 21 maja 2013, 22:55

Juz wujek google pomógł. Ale dzięki ; )
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: Dynamo->aku->ładowanie tel->wskaźnik naładowania aku

Post autor: shymon » 22 maja 2013, 23:59

Tak jeszcze mi na myśl przyszło...
Czy dynamo nie daje przypadkiem napięcia przemiennego? A jeśli tak, to chyba najpierw wypadałoby je wyprostować mostkiem i dopiero później dawać stabilizator/przetwornicę.

Chwila poszukiwań i...
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2552471.html
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1249693.html

Proszę, może się przydać ;)
FRETKA_9
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 21 maja 2013, 17:46

Re: Dynamo->aku->ładowanie tel->wskaźnik naładowania aku

Post autor: FRETKA_9 » 23 maja 2013, 08:00

Też już wcześniej wyczytałem, że daje zmienne i trza wyprostować. W twoich linka jest o zbudowaniu układu, który będzie ładował bezpośrednio telefon a mnie chodziło jeszcze o zmagazynowanie części tej energii. Gdzieś czytałem, że próbowali zrobić układ ładujący telefon a nadmiar energii, żeby szedł na akumulatorki AA
shymon
Majsterkowicz
Posty: 139
Rejestracja: 6 paź 2012, 20:27

Re: Dynamo->aku->ładowanie tel->wskaźnik naładowania aku

Post autor: shymon » 23 maja 2013, 12:01

Niedoprecyzowałem ;P
Skoro już wiesz, że masz napięcie przemienne, to obliczenia djbuha idą trochę w łeb ;)
Jeśli zastosować mostek i za nim kondensator, to na 2 diodach masz spadek 1,4V, które dalej jest podbite razy √2, czyli ~6,5V DC.
Teraz tylko pytanie ile potrzebujesz, żeby ładować swój akumulator.
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Dynamo->aku->ładowanie tel->wskaźnik naładowania aku

Post autor: djbuh » 23 maja 2013, 20:17

Przyjąłem na początku, że ładowanie akumulatora żelowego nie wymaga prądu stałego, tylko zmienny (po przejściu przez prostowik). Sam akumulator daje stałe napięcie. Zapomniałem tylko doliczyć spadek napięcia na diodach, ale to i tak wychodzi jeszcze gorzej niż jest.
FRETKA_9
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 21 maja 2013, 17:46

Re: Dynamo->aku->ładowanie tel->wskaźnik naładowania aku

Post autor: FRETKA_9 » 25 maja 2013, 04:59

Czyli nici z mojego pomysłu ? i najlepszym rozwiązaniem będzie bezpośrednie ładowanie telefonu z dynama ?
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Dynamo->aku->ładowanie tel->wskaźnik naładowania aku

Post autor: Tomasz.B » 26 maja 2013, 23:04

Moja propozycja to: użyć diod schottkiego
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
FRETKA_9
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 21 maja 2013, 17:46

Re: Dynamo->aku->ładowanie tel->wskaźnik naładowania aku

Post autor: FRETKA_9 » 28 maja 2013, 15:53

To jest wstanie mi ktoś powiedzieć czy da się zrobić taki układ ? Bo ja zbyt zielony w tym jestem i sam nie dam rady nic wymyślić.
Awatar użytkownika
Tomasz.B
Starszy majsterkowicz
Posty: 344
Rejestracja: 28 kwie 2012, 14:43
Lokalizacja: Grabowo Kościerkie

Re: Dynamo->aku->ładowanie tel->wskaźnik naładowania aku

Post autor: Tomasz.B » 28 maja 2013, 18:11

Robisz coś takiego http://pl.wikipedia.org/wiki/Mostek_Graetza tylko zamiast zwykłych prostowniczych użyj diod schottkiego http://pl.wikipedia.org/wiki/Dioda_Schottky%27ego
Zakładając że dynamo daje na równe 6V to po wyprostowaniu mamy ~7,6V.
Napięcie pracy buforowe akumulatora żelowego 6V to 6,9V a ładowanie cykliczne 7,2V.
Kiedy wszystko inne zawiedzie, przeczytaj instrukcję :)
FRETKA_9
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 21 maja 2013, 17:46

Re: Dynamo->aku->ładowanie tel->wskaźnik naładowania aku

Post autor: FRETKA_9 » 8 lip 2013, 14:47

Trochę odświeżę swój temat i da się zrobić taki układ o jakim pisałem w pierwszym poście. Znalazłem i niestety kupno takiego gotowca przekracza moje możliwości finansowe bo kosztuję 215zł + przesyłka : / (charbike.republika.pl/).

Teraz jednak chciałbym się skupić na prostszej ładowarce bez tego akumulatora.

W tym linku (elektroda.pl/rtvforum/topic1187228-0.html) jest schemat takiej ładowarki ale w postach niżej trwa dyskusja, w sumie już dawno zakończona bo dość wiekowy jest ten temat o poszczególnych elementach, który będzie lepszy i wydajniejszy. Niestety nie ma konkretnie powiedziane, że akurat ten element się sprawdzi lepiej. Ja nie posiadam takiej wiedzy aby dojść samemu do tego.

Więc Proszę o pomoc aby ktoś napisał mi, których elementów użyć oraz gdzie mogę taką płytkę zdobyć ? czy w sklepie elektronicznym dostanę taką czy trzeba na zamówienie wytrawić taką ?
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Dynamo->aku->ładowanie tel->wskaźnik naładowania aku

Post autor: djbuh » 8 lip 2013, 19:22

Wybacz, ale z tym pytaniem o płytkę to jest żart? Przecież to oczywiste, że jak sobie samemu jakąś zaprojektujesz to ona automatycznie nie trafia do sklepów. Możesz sobie samemu taką zrobić, płytka jest śmiesznie prosta.

Jeśli chodzi o stabilizator, dyskutują tam odnośnie stabilizatorów low drop, pisałem o tym wyżej w tym tamacie. Możesz taki zastosować, ale nie musisz. Jeżeli chcesz zbudować układ do poeksperymentowania LM317 będzie dobry.
FRETKA_9
Młodszy majsterkowicz
Posty: 6
Rejestracja: 21 maja 2013, 17:46

Re: Dynamo->aku->ładowanie tel->wskaźnik naładowania aku

Post autor: FRETKA_9 » 8 lip 2013, 20:38

Właśnie nie chce "poeksperymentować" a od razu zbudować taki układ, z którego będę korzystał, i który będzie działał możliwie najwydajniej
Awatar użytkownika
djbuh
Majsterkowicz
Posty: 232
Rejestracja: 9 gru 2012, 19:45
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: Dynamo->aku->ładowanie tel->wskaźnik naładowania aku

Post autor: djbuh » 8 lip 2013, 21:20

Tu nie ma czegoś takiego jak "gotowy układ". Albo kupujesz gotowca fabrycznie zrobionego, albo eksperymentujesz i wyciągasz wnioski, wg których budujesz gotowy układ. Jedyny udokumentowany tam układ to ten z LM317. Jeżeli nie chcesz z niego skorzystać, musisz liczyć się z tym, że zbudujesz taki układ na innym stabilizatorze, ale może on nie spełnić Twoich oczekiwań.

Co miałem powiedzieć o stabilizatorach low drop, już powiedziałem. Dalej musisz sam coś wykombinować.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: