Cóż, ja mogę opisać samsunga, w moim przypadku NP-R580. Mam dosyć dobre zdanie o tym laptopie. Nie było z nim problemów przez bardzo długi czas(3.5 roku), ostatnio tylko trzeba było wymienić gniazdo zasilacza, ale to kilka zł i dalej śmiga jak nowy.
Z minusów na pewno bardzo krótko trzyma na baterii(choć od kupienia ten czas się nie zmienia) - przy grach 1%/1minuta, dla internetu 0.75%/1minuta, więc średnio sprawdza się jako urządzenie mobilne. Jako sprzęt - cóż, często spotykam się z tekstami typu "Jakim cudem Ci ta gra na tym chodzi?" i "Dlaczego to się nie zacina, mam trzy razy lepszą grafikę i ledwo działa!". Tak, to jest dobra strona tego sprzętu - komponenty mimo że nie najlepsze to biorąc pod uwagę ogólną wydajność jest lepsza niż na wielu sprzętach z lepszymi bebechami. Można by tu uznać, że całkiem niezły w stosunku do reszty 64bit core i3 nadrabia, ale mimo wszystko dla tego komputera nie jest problemem kilkadziesiąt kart w przeglądarce, gra w StarCraft na średnich lub średnio-wysokich delatach(wg testów karty na tych ustawianiach powinno być niegrywalne, 10kl/s, a jednak ze średnią 30 poniżej dwudziestu nie spada), czy renderowanie filmów fullHD.
Aktualnie jak bym się miał decydować na laptopa miałbym spory dylemat. Najprawdopodobniej jednak mój wybór padłby na lenovo, które zasypuje rynek dobrymi urządzeniami po przyzwoitej cenie, z którymi nie ma problemów, ewentualnie może toshibę lub samsunga. Wystrzegać się della!