Układ do sterowania impulsem.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bartosz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 26 mar 2012, 20:30
Lokalizacja: Wardzyn (koło Łodzi)
Kontakt:

Układ do sterowania impulsem.

Post autor: Bartosz » 23 kwie 2012, 17:23

Obrazek

Chciałem się zapytać czy jest taki układ scalony który po naciśnięciu przełącznika,ten impuls na wejściu (50Hz) "pojawi się " tylko na wyjściu A. Gdy znów użyje przełącznika "pojawi się " tylko na wyjściu B. i tak dalej.

Teraz tak w skrócie :)
Naciskam przełącznik i impuls pojawia się tylko na A i jest tam cały czas dopóki znow nie nacisnę przełącznika i ten impuls wtedy pojawi się tylko na B. i tak dalej.

Jeżeli nie ma takiego układu to jak go zmajstrować na bazie innego układu.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Układ do sterowania impulsem.

Post autor: Łukasz » 23 kwie 2012, 18:16

Wystarczy Ci do tego zwykły licznik, czyli np. HCF4017, którego wykorzystywałem między innymi w wykrywaczu uszkodzonych lampek choinkowych :)

Ładny opis działania masz na Elektrodzie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic5 ... ml#2789918
Awatar użytkownika
Bartosz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 26 mar 2012, 20:30
Lokalizacja: Wardzyn (koło Łodzi)
Kontakt:

Re: Układ do sterowania impulsem.

Post autor: Bartosz » 23 kwie 2012, 20:29

Kiedy podamy impuls na wejście układu (czyli na nóżkę 14)
na wyjściu "0" pojawia się stan wysoki a na wyjściu 1-9 jest stan niski, kiedy podamy kolejny impuls na 14 wtedy z wyjścia "0" "znika" stan wysoki i pojawia się znowu stan niski, kiedy tak się stanie na tylko wyjściu "1" pojawia się stan wysoki. i tak co każdy impuls stan wysoki przesuwa się co jedno wyście aż to wyjścia "9".
Nie o to mi chodzi Łukasz

Chodzi mi żeby na tych wyjściach (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9) był po prostu taki sam sygnał jak na (nóżce 14) a nie tylko stan wysoki lub niski. I żeby za pomocą przełącznika czy czegoś innego przesuwać ten sygnał kolejno.

Jeszcze prościej spróbuje to wytłumaczyć:

A wiec tak mamy nasz układ na pin 14 (wejście zegarowe) podłączam generator impulsów. na wyjściach (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9) nic się nie dzieje czyli jest stan niski . Kiedy użyjemy "przełącznika" na wyjściu 0 pojawia się ten sam sygnał co na pinie 14. Gdy znów użyjemy "przełącznika" na wyjściu 0 pojawia się stan niski a na wyjściu 1 jest ten sam sygnał co na pinie 14. i tak dalej aż do wyjścia 9. Później się wyzeruje i znów na wszystkich wyjściach będzie stan niski.

Myślę ze teraz już wiesz co miałem na myśli:)
Awatar użytkownika
Łukasz
Administrator
Posty: 667
Rejestracja: 12 lis 2011, 09:42
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: Układ do sterowania impulsem.

Post autor: Łukasz » 23 kwie 2012, 20:47

Od początku wiedziałem, co masz na myśli :) Sam HCF4017 możesz wykorzystać do sterowania np. przekaźnikami, lub tranzystorami, które będą puszczać napięcie z jakiegoś wejścia na jedno z wyjść :)

Nie wiem, czy jest to najbardziej optymalne wyjście, ale że akurat przyszło mi to do głowy, a całość byłaby dosyć prosta do zrobienia, to napisałem ;)
Awatar użytkownika
Bartosz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 26 mar 2012, 20:30
Lokalizacja: Wardzyn (koło Łodzi)
Kontakt:

Re: Układ do sterowania impulsem.

Post autor: Bartosz » 24 kwie 2012, 00:26

Aha ;) A MÓGŁBYŚ to jakoś przedstawić przynajmniej tak na szybko???
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Układ do sterowania impulsem.

Post autor: nightex » 24 kwie 2012, 07:12

oj no wydaje mi się że Łukasz ma rację, wykorzystaj do tego Ten schemat
Przerób go tak że usuwasz NE555, jego nitki również, teraz pin 14 clock łączysz między rezystory 1k i 22k, na tej nowej ścieżce dajesz mikroswith. Impuls bedzie cały czas, a naciśniecie mikroswitcha pozwoli przeskoczyć na następny pin.
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Układ do sterowania impulsem.

Post autor: nightex » 24 kwie 2012, 07:18

Po strzałeczkach widać jak płynie prąd, na diodach nie szczególnie dobrze widać :)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Wt7BCaJo2_k[/youtube]
Awatar użytkownika
Bartosz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 26 mar 2012, 20:30
Lokalizacja: Wardzyn (koło Łodzi)
Kontakt:

Re: Układ do sterowania impulsem.

Post autor: Bartosz » 24 kwie 2012, 09:02

Dzięki za starania nightex ale nie o to mi chodzi :(

Chodzi mi o coś takiego :
Obrazek

Na twoim schemacie nightex na wyjściach (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9) pojawia się stan wysoki który przeskakuje na następny pin.

a mi chodzi żeby na tych wyjściach (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9) pojawiał się sygnał zegarowy który przeskakuje na następny pin.

czyli po naciśnięciu switcha miga dioda 0, gdy znów nacisnę zaczyna migać dioda 1. czyli to miganie przeskakuje na następny pin.
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Układ do sterowania impulsem.

Post autor: nightex » 24 kwie 2012, 16:24

A to tak od razu trzeba było :)
Mam nadzieje że oto ci chodzi :)
Obrazek
dołączam Yenke
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Bartosz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 26 mar 2012, 20:30
Lokalizacja: Wardzyn (koło Łodzi)
Kontakt:

Re: Układ do sterowania impulsem.

Post autor: Bartosz » 24 kwie 2012, 20:21

OK dzięki o to mi chodziło nightex :)

Tylko zauważyłem ze gdy np. pierwsza dioda miga to na pozostałych diodach tez jest prąd co prawda mały ale jest. dało by się zrobić żeby go nie było??? To pewnie tylko kwestia wyregulowania.
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Układ do sterowania impulsem.

Post autor: nightex » 24 kwie 2012, 20:32

na wejściu będzie impuls jednak na wyjściu nie powinno go być bo za to odpowiada każdy triak przy każdej diodzie :)
Awatar użytkownika
Bartosz
Młodszy majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 26 mar 2012, 20:30
Lokalizacja: Wardzyn (koło Łodzi)
Kontakt:

Re: Układ do sterowania impulsem.

Post autor: Bartosz » 24 kwie 2012, 20:44

aha czyli ta symulacja trochę oszukuje :) OK JESZCZE RAZ DZIĘKI.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1187
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Układ do sterowania impulsem.

Post autor: Marhef » 24 kwie 2012, 22:44

Na moje oko, wystarczy użyć demultipleksera. Plus ewentualnie jakiś licznik do wyboru wyjścia
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Układ do sterowania impulsem.

Post autor: nightex » 25 kwie 2012, 07:03

z tym że układ wyglądałby prawie identycznie jak wcześniejszy z tym że zamiast 4017 był by np 74155. Choć 4017 jest popularniejsze w sklepach, ale owszem na multi dało by radę :)
Awatar użytkownika
nightex
Starszy majsterkowicz
Posty: 445
Rejestracja: 12 lut 2012, 20:38
Lokalizacja: Zabrze

Re: Układ do sterowania impulsem.

Post autor: nightex » 25 kwie 2012, 07:26

Bartosz pisze:aha czyli ta symulacja trochę oszukuje :) OK JESZCZE RAZ DZIĘKI.
możesz dodać diody prostownicze między triakiem (przy led) a "węzłem" (dalej łączący się triakiem przy ne555). Powinno wyeliminować ewentualne przebicia.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: