Kiedy podamy impuls na wejście układu (czyli na nóżkę 14)
na wyjściu "0" pojawia się stan wysoki a na wyjściu 1-9 jest stan niski, kiedy podamy kolejny impuls na 14 wtedy z wyjścia "0" "znika" stan wysoki i pojawia się znowu stan niski, kiedy tak się stanie na tylko wyjściu "1" pojawia się stan wysoki. i tak co każdy impuls stan wysoki przesuwa się co jedno wyście aż to wyjścia "9".
Nie o to mi chodzi
Łukasz
Chodzi mi żeby na tych wyjściach (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9) był po prostu taki sam sygnał jak na (nóżce 14) a nie tylko stan wysoki lub niski. I żeby za pomocą przełącznika czy czegoś innego przesuwać ten sygnał kolejno.
Jeszcze prościej spróbuje to wytłumaczyć:
A wiec tak mamy nasz układ na pin 14 (wejście zegarowe) podłączam generator impulsów. na wyjściach (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9) nic się nie dzieje czyli jest stan niski . Kiedy użyjemy "przełącznika" na wyjściu 0 pojawia się ten sam sygnał co na pinie 14. Gdy znów użyjemy "przełącznika" na wyjściu 0 pojawia się stan niski a na wyjściu 1 jest ten sam sygnał co na pinie 14. i tak dalej aż do wyjścia 9. Później się wyzeruje i znów na wszystkich wyjściach będzie stan niski.
Myślę ze teraz już wiesz co miałem na myśli:)