Dzialanie silnika jednofazowego

Nie wiesz, jak działa jakieś urządzenie? Pytaj śmiało!
melman
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 18 lut 2013, 21:46

Dzialanie silnika jednofazowego

Post autor: melman » 4 mar 2014, 12:54

Chciałbym prosić o wyjaśnienie zasady działania silnika jednofazowego z dwoma kondensatorami.
Mam silnik przedstawiony na zdjęciu
1.jpg
2.jpg

który buczy przy uruchamianiu i nie obraca sie.
W jaki sposób uzwojenie pomocnicze jest przełączane na uzwojenie robocze? Chciałbym znalesc przyczynę owej awarii.
Chciałem sprawdzić rezystancje kondensatorów ale nie wiem czy dobrze to robię. Mam zwykły multimetr serii M83, po nastawieniu pokrętła na Ohmy rezystancja rośnie do nieskończoności czyli chyba dobrze ale jak sprawdzić który kondensator odpowiada za poszczególne uzwojenie?

Znalazłem informacje ze uzwojenie pomocnicze ma większą rezystancję natomiast robocze mniejszą tylko ze nie wiem czy dobrze robię pomiary, chociaz na uzwojeniach nie pojawia sie wynik jak z kondensatorow czyli dazenie do nieskonczonosci wiec pomiary tez powinny byc poprawne. Uzwojenia maja maly opro tzn ze sa sprawne?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


pentos
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 2 sty 2013, 21:35

Re: Dzialanie silnika jednofazowego

Post autor: pentos » 5 mar 2014, 21:06

Witam
Kondensatorów nie sprawdza się omomierzem tylko miernikiem pojemności - musisz się zaopatrzyć w ciut droższy multimetr. Uzwojenia przełączane są przez przełącznik odśrodkowy - po osiągnięciu danych obrotów.
melman
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 18 lut 2013, 21:46

Re: Dzialanie silnika jednofazowego

Post autor: melman » 5 mar 2014, 21:47

Czyli na schemacie kółko między X1 i X2 to wyłącznik odśrodkowy? Jak można sprawdzić czy działa poprawnie i jak ono wogóle działa?
melman
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 18 lut 2013, 21:46

Re: Dzialanie silnika jednofazowego

Post autor: melman » 6 mar 2014, 12:56

Dziękuję za bardzo wyczerpującą odpowiedz, piszac na innych forach ciężko się dowiedzieć takich podstawowych informacji bo nikt nie chce wyjaśniać, tu jest jednak inaczej :)

Dodam jeszcze ze chciałem zmierzyć rezystancję uzwojeń. Między Z1 i Z2 jest 6 Ohma, między U1 i U2 jest 2 Ohma. A między U1 i Z2 jest 3,4 Ohma, tak samo między U2 i Z2. Oczywiście pomiarów dokonałem bez mostków do zmieniania obrotów.

Czy jest to poprawnie że uzwojenia pozwalają ma ich pomiar tak jak by były połączone szeregowo?
Ostatnio zmieniony 6 mar 2014, 15:50 przez melman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
cube
Złota rączka
Posty: 836
Rejestracja: 2 gru 2012, 17:02

Re: Dzialanie silnika jednofazowego

Post autor: cube » 6 mar 2014, 14:55

Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1048
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Dzialanie silnika jednofazowego

Post autor: Marhef » 6 mar 2014, 19:07

Taki mały offtopic:
MrLewerence, piszesz o prądzie zmiennym. Zmienna jest kobieta. W sieci energetycznej jest prąd przemienny
Awatar użytkownika
Peszel
Starszy majsterkowicz
Posty: 340
Rejestracja: 11 wrz 2012, 15:11
Lokalizacja: offline

Re: Dzialanie silnika jednofazowego

Post autor: Peszel » 6 mar 2014, 20:02

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Ostatnio zmieniony 19 lis 2014, 16:45 przez Peszel, łącznie zmieniany 1 raz.
szczerość to nie chamstwo
melman
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 18 lut 2013, 21:46

Re: Dzialanie silnika jednofazowego

Post autor: melman » 6 mar 2014, 21:21

Przypominam o temacie dyskusji :)

Chciałem zmierzyć rezystancję uzwojeń. Między Z1 i Z2 jest 6 Ohma, między U1 i U2 jest 2 Ohma. A między U1 i Z2 jest 3,4 Ohma, tak samo między U2 i Z2. Oczywiście pomiarów dokonałem bez mostków do zmieniania obrotów.

Czy jest to poprawnie że uzwojenia pozwalają ma ich pomiar tak jak by były połączone szeregowo?
melman
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 18 lut 2013, 21:46

Re: Dzialanie silnika jednofazowego

Post autor: melman » 14 mar 2014, 21:32

Oddałem go do fachowca od silników i potwierdził że spalony. Musi robić nowe uzwojenia. Za 200zł to zrobi, nie wiem czy drogo ale sam tego raczej nie zrobię .

Bardzo dziękuje za pomocne rady.
pentos
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 2 sty 2013, 21:35

Re: Dzialanie silnika jednofazowego

Post autor: pentos » 15 mar 2014, 00:32

Ja bym wolał kupić silnik.... http://allegro.pl/silnik-elektryczny-1- ... 52123.html przynajmniej bez kondensatorów się obejdzie.
melman
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 18 lut 2013, 21:46

Re: Dzialanie silnika jednofazowego

Post autor: melman » 16 mar 2014, 14:09

Zmiana na 230V w tym silniku w jaki sposób się robi?
O co chodzi z podwójnym lakierowaniem?
pentos
Majsterkowicz
Posty: 119
Rejestracja: 2 sty 2013, 21:35

Re: Dzialanie silnika jednofazowego

Post autor: pentos » 16 mar 2014, 19:27

MrLewerence pisze:Raz ze względu na prędkość, dwa ze względu na rozruch.
Tego typu silnik wymaga zewnętrznego rozrusznika. Są poważne problemy z zasilaniem takiego silnika. Potrzebne są cyklokonwertery a innymi słowy przemienniki częstotliwości.
A po co? normalnie do sieci 3f i ogień na tłoki. Ten silnik to tylko przykład na to że za 2 stówy kupi silnik o lepszych parametrach i bez problematycznych kondów. No chyba że zasilanie 230V to priorytet ale i tak nie opłaca się przewijać.
Sofronoff
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 7 cze 2014, 23:23

Re: Dzialanie silnika jednofazowego

Post autor: Sofronoff » 7 cze 2014, 23:34

Apropos partaczenia. Nasuwa mi się taka myśl: czy takie przezwojenie nowym (grubszym) drutem nawojowym wymaga wyważenia dynamicznego?
Sofronoff
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 7 cze 2014, 23:23

Re: Dzialanie silnika jednofazowego

Post autor: Sofronoff » 12 cze 2014, 22:21

I jeszcze jedno: w moim silniku pompy głębinowej stopił się kondensator (na szczęście kondensator był zamontowany w "szafce rozruchowej"), tak więc przezwojenie odpada. Co mogło być powodem stopienia? Przeciążenie pompy? Kondensator właśnie wymieniłem i silnik pompy działa (jeszcze nie wiem, czy działa sama pompa, bo to nie musi iść w parze). Usunąłem również trzy (z czterech) przerdzewiałe do cna nakrętki łączące blok silnika z modułem wirnika, których fragmenty mogły dostać się do wirnika pompy, ale samego wirnika chyba nie uszkodziły, bo śladu na wirniku nie widać. Jeśli rolą kondensatora jest tylko (?) przesunięcie w fazie o 90st. prądu w uzwojeniu pomocniczym versus uzwojenie robocze, to jego stopienie jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe...
inquinabor
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 26 sie 2014, 15:24

Re: Dzialanie silnika jednofazowego

Post autor: inquinabor » 26 sie 2014, 15:37

Witam
Podepnę się pod temat.
Jestem elektronikiem, więc jakieś tam pojęcie na temat mam, ale o budowie silnika wiem niewiele. Wnioskowałem że mój silnik jest jakiegoś starego typu albo co. Więc zacząłem szukać rozwiązania. Po przeczytaniu tematu doszedłem do wniosku, że brakuje mi przy silniku minimum jednego lub dwóch kondensatorów. Proszę o pomoc w rozwikłaniu sprawy.
Na wstępnie zaznaczę, ze nie mam na silniku żadnej tabliczki który przewód od czego jest.
Problem u mnie polega na tym, że z silnika wychodzi kabel z wtyczką do gniazdka i nie ma w tym jeszcze nic szczególnego, oprócz tego, że z silnika wychodzą dwa kabelki dodatkowe, do których podpięty jest stycznik. Aby uruchomić silnik, który po włożeniu wtyczki do gniazdka tylko buczy, trzeba na około sekundę zewrzeć ten stycznik. Jest to dla mnie kłopotliwe, ponieważ silnik jest w sprężarce-samoróbce. Chciałbym do niej podpiąć ustrojstwo które w zależności od ciśnienia w zbiorniku włącza i wyłącza silnik, ale przy takim włączaniu silnika jest to nie możliwe.
Teraz moja prośba. Czy któryś z Kolegów mógłby mi rozrysować schemat jakie i gdzie powinienem podpiąć kondensatory aby silnik "sam" ruszał.
Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam Arkadiusz
Ps. W tygodniu skocze do garażu i porobię zdjęcia, może to coś pomoże.
inquinabor
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 26 sie 2014, 15:24

Re: Dzialanie silnika jednofazowego

Post autor: inquinabor » 27 sie 2014, 16:15

Witam Załączam zdjęcia, które mogą pomóc w mojej sprawie. KROPKI ZASTĄPIŁEM SPACJAMI.
plus google com/photos/106682701874406838069/albums/6052238392966924289
trendowski
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 5 wrz 2014, 21:51

Re: Dzialanie silnika jednofazowego

Post autor: trendowski » 5 wrz 2014, 22:00

Szanowny kolego. Nie wszystkie silniki jednofazowe wymagają do pracy kondensatora. Przesunięcie fazowe pomiędzy uzwojeniami potrzebne jest do rozruchu silnika. Można je uzyskać również przez indukcyjność. W twoim przypadku silnik posiada uzwojenie rozruchowe, które nie jest przeznaczone do pracy ciągłej. Podejrzewam, że był wyłącznik odśrodkowy, który wyłączał to uzwojenie. Skoro jesteś elektronikiem, zrób wyłacznik czasowy, który np. po 1s. wyłaczy stycznik.
Botler
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 3 lis 2015, 10:02

Re: Dzialanie silnika jednofazowego

Post autor: Botler » 9 lis 2015, 13:31

A gdzie można kupić takie dobrej jakości kondensatory? Bardzo bym prosił o wskazanie konkretnych miejsc.
melman
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 18 lut 2013, 21:46

Re: Dzialanie silnika jednofazowego

Post autor: melman » 27 lip 2018, 12:33

Jestem autorem tego tematu odnośnie mojego silnika. Napisałem wtedy że fachowiec uznał ze silnik jest spalony.
Okazało się że zepsuty jest przełącznik odśrodkowy. Fachowiec go wymienił.
Teraz pojawił się nowy problem. Na początku tego wątku umieściłem zdjęcia budowy silnika. Kondensatory są przykręcone metalową obejmą pod którą jest guma. Przy naprawianiu silnika fachowiec nie włożył gumy spowrotem pod kondensator i z czasem sie przetarł. Olej powoli wyciekał że teraz po kilku minutowej pracy silnik zatrzymał się i buczał a kondensator zaczął się grzać i śmierdzieć.

Jaki mam kupić nowy konsensator, silnik jest 1,5kW
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 162
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48

Re: Dzialanie silnika jednofazowego

Post autor: MrLewerence » 27 lip 2018, 13:08

Do tego silnika potrzebujesz dwóch kondensatorów i sprawny wyłącznik odśrodkowy.
Jeśli wyłącznik odśrodkowy jest sprawny pojemności kondensatorów to:
Rozruchowy 125uF;
Pracy 45uF;

Jeśli wyłącznik odśrodkowy jest uszkodzony, kondensator rozruchowy padnie w niedługim czasie - wersja optymistyczna... Pesymistycznie, spali się uzwojenie rozruchowe.
melman
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 18 lut 2013, 21:46

Re: Dzialanie silnika jednofazowego

Post autor: melman » 27 lip 2018, 13:16

Wyłącznik odśrodkowy jest sprawny bo kilka lat temu oddałem go do naprawy, podczas włączania i wyłączania słychać jak się przełącza.
Gdy fachowiec wymieniał wyłącznik odśrodkowy, przykręcił do obudowy kondensator pracy bez kawałka gumy na obudowie i sie z czasem przetarł i wyleciał olej.

a skąd takie parametry Rozruchowy 125uF; Pracy 45uF;
na tej stronie http://www.badura.cz/vyp_kon/tec-moto.htm
podałem zasialenie 230v i moc 1,5 kW i wyszło mi że potrzebuje kondensatro 90uF
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 162
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48

Re: Dzialanie silnika jednofazowego

Post autor: MrLewerence » 27 lip 2018, 13:45

Według tabliczki znamionowej silnik posiada dwa kondensatory oraz wyłącznik rozruchowy.
Kalkulator do którego podajesz link liczy pojemność kondensatora rozruchowego dla dwóch przypadków. Z wyłącznikiem odśrodkowym i bez. Jest różnica, niemal 3 krotna.
pojemności które podałem są ciężko dostępne, wiem o tym. Możesz pojemności zmniejszyć.
Rozruchowy kondensator na 100uF, kondensator pracy na 40uF.
Uprzedzając pytanie czym się te kondensatory różnią?... otóż - niczym - po za pojemnością...
melman
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 18 lut 2013, 21:46

Re: Dzialanie silnika jednofazowego

Post autor: melman » 27 lip 2018, 15:23

MrLewerence pisze:
27 lip 2018, 13:45
Według tabliczki znamionowej silnik posiada dwa kondensatory oraz wyłącznik rozruchowy.
Kalkulator do którego podajesz link liczy pojemność kondensatora rozruchowego dla dwóch przypadków. Z wyłącznikiem odśrodkowym i bez. Jest różnica, niemal 3 krotna.
pojemności które podałem są ciężko dostępne, wiem o tym. Możesz pojemności zmniejszyć.
Rozruchowy kondensator na 100uF, kondensator pracy na 40uF.
Uprzedzając pytanie czym się te kondensatory różnią?... otóż - niczym - po za pojemnością...
Dziękuję za odpowiedź
czyli na stronie http://www.badura.cz/vyp_kon/tec-moto.htm liczę 1 przypadek z OK(odstredivi spinac) czyli wyłącznik rozruchowy.
Podejrzewam że i tak ten skrypt liczący nie jest dla mnie bo nie ma tam uwzględnionego kondensatora pracy. Tak można wyliczyć CR(kondensator rozruchowy) i mi wychodzi 270.051µF
podaje dla 1 przypadku napiecie 230v
moc 1,5kW
czestotliwosc 50hz
wynik dla kondensatora rozruchowego 270µF

Więc zapytam , jak to policzyć jakie kondensatory mają być w tym silniku 1,5kW?

Dodam jeszcze że ktoś na forum elektroda rozpoznał że jest to silnik Wiefamel, co by się zgadzało ze zdjęciami w googlach, i podał dla niego rozruch 125uf pracy 20uF
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 162
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48

Re: Dzialanie silnika jednofazowego

Post autor: MrLewerence » 27 lip 2018, 16:28

Kondensator pracy: C=60-80uF x P (silnika w kW)
Kondensator rozruchu 80-120uF x P (silnika w kW).
Widziałeś zapewne te wzory na elektrodzie.
20uF ktoś rozpoznał... Może 2x20.?
melman
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 18 lut 2013, 21:46

Re: Dzialanie silnika jednofazowego

Post autor: melman » 27 lip 2018, 20:19

tu jest post z elektrody
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewt ... 8#17352388

nie chodzi o to ze mają być 2sztuki pracy po 20uF żeby wyszło 40, ten użytkownik poprostu podał takie paramatry
i nie wiem czemu. A rozpoznał że to silnik Wiefamel i tyle.

co do wzoru
Kondensator pracy: 60-80uF to jest zakres doboru do mojego silnika?
stąd 70x1,5=105 ?
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: