Arduino piszczy!

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
bom109
Majsterkowicz
Posty: 58
Rejestracja: 15 mar 2014, 21:56

Arduino piszczy!

Post autor: bom109 » 18 kwie 2014, 22:08

Witam.
Gdy podłączam Arduino Leonardo pod 12V to zaczyna ono "piszczeć". Próbowałem podłączyć przez potencjometr jednak nie chciało na nim działać (nic się nie wykonywało). Mam pytanie czy nic się nie stanie z Arduino przez te piski? Jak można temu zaradzić?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
wojtekizk
Starszy majsterkowicz
Posty: 311
Rejestracja: 19 lis 2013, 10:54
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Arduino piszczy!

Post autor: wojtekizk » 21 kwie 2014, 20:08

Witam
Cóź kolego brakuje Ci trochę podstaw i dotąd nikomu nie chciało się odpowiadać na Twojego posta. Ponieważ siedzi we mnie odrobina pedagoga to odpowiem tak:
Przez potencjometr to ma prawo działać tylko wtedy, gdy jest to potencjometr drutowy o max. oporności 100 Ohm i minimalnej mocy 2 W.
Tu musisz doczytać o prawie Ohma, wiedzieć coś o mocy, prądzie i napięciu.
Co do piszczenia to powiem tylko "nie do wiary". Co piszczy? Przecież nie ma tam żadnych el. indukcyjnych... no chyba że masz podłączone jakieś (może buzer, silnik, serwo). Piszczeć może sam zasilacz 12 V, który jest na przetwornicy. Piszczeć może także sam moduł Arduino, bo dostaje dużo więcej niż 12V, gdyż to że na zasilaczu jest napisane 12 V, to najczęściej oznacza, że w praktyce jest dużo więcej, a 12V jest przy max. nominalnym obciążeniu.
Sprawdź najpierw zasilacz. Najlepiej jeśli zamiast niego podłączysz bateryjkę 9V (6F22) i wtedy być może wykrzykniesz "EUREKA" :-)
Pozdrawiam
bom109
Majsterkowicz
Posty: 58
Rejestracja: 15 mar 2014, 21:56

Re: Arduino piszczy!

Post autor: bom109 » 21 kwie 2014, 22:49

Dziękuje za odpowiedz. Jednak podłączyłem bezpośrednio do Arduino i tak sobie"piszczy" wytrzymało już dwa dni i jeszcze żyje :) Na akumulatorze mam dokładnie 12.34V.
panklesk
Majsterkowicz
Posty: 124
Rejestracja: 30 cze 2014, 21:38
Kontakt:

Re: Arduino piszczy!

Post autor: panklesk » 6 sie 2014, 07:25

Drogi kolego!
Moje Arduino Leonardo też piszczy przy zasilaniu wyższym niż 5v z USB ale to raczej urok Leonardo niż piszczenie np zasilacza
Kliknięcie "Pomógł" mile widziane :D
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: