Inteligentny dom

Problemy z realizacją projektów prezentowanych na blogu.
ODPOWIEDZ
maver1ck
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 13 sie 2014, 22:54

Inteligentny dom

Post autor: maver1ck » 13 sie 2014, 23:02

Hej,
Zafascynował mnie opis inteligentnego domu. I chętnie bym coś podobnego zrobił.

Myślałem o układach na Pro Mini + gniazdkach na pilota z allegro + sterowania za pomocą RPi połączonego z Leonardo jako jednostka centralna.

Na pierwszy rzut oka mam tylko kilka pytań:
- jak najsensowniej zasilać arduino z sieci 230V ? jest coś w miarę gotowego i małego ? Chciałbym mieć podobne moduły podtynkowe jak te do gniazdek (może po prostu należy wymontować elektronikę z gniazdek)
- jaka przetwornica z 5V na 3,3V ?
- co z komunikacją - zrobić wszystko na 433Mhz bo gniazdka, czy bawić się w 2,4Ghz ? Nie mam możliwości ciągnięcia kabli.

Pozdrawiam,
Maciek

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Dariusz65
Młodszy majsterkowicz
Posty: 5
Rejestracja: 29 paź 2015, 10:44

Re: Inteligentny dom

Post autor: Dariusz65 » 3 lis 2015, 09:40

Ja trochę czytałem na ten temat, ale sam raczej nie podjąłbym się wykonania takiej instalacji. Na razie zamówiłem jedynie inteligentne rolety Bubendorff z ruchomymi piórami. Widziałem takie we Francji i myślałem, że w Polsce takich nie ma, ale udało mi się znaleźć jedynego dystrybutora tych rolet w naszym kraju - Inteligentny Budynek. Nie ukrywam, że trochę czasu i zaangażowania to ode mnie wymagało, ale bylo warto, bo te rolety są absolutnie wyjątkowe. Nawet Paweł Zagumny juz z nich korzysta.
Bob2462
Majsterkowicz
Posty: 79
Rejestracja: 13 mar 2016, 00:11

Re: Inteligentny dom

Post autor: Bob2462 » 29 mar 2016, 19:34

Nie musisz wyjmować elektroniki z gniazdek. Wystarczy że będą kontrolowane przez radio. Kupujesz wtedy nadajnik z pasującą częstotliwością i modulacją sygnału ( większość działa na AM ale czasami jest też FM), sprawdzasz w internecie kody sterujące, podłączasz arduino do nadajnika i transmitując te kody, sterujesz gniazdkami. Proste !

Jeśli chcesz wykorzystać Raspberry pi jako centralkę sterującą to nie musisz nawet korzystać z leonardo. RPI ma wyprowadzenia cyfrowe. Wystarczy podpiąć nadajnik pod któryś z nich. Ewentualnie przez konwerter poziomów logicznych jeśli pracuje na logice 5V. ( raspberr pi ma 3.3V). I gotowe. Możesz dalej obniżać koszty zastępując raspberry pi jakąś tanią płytką arduino połączoną z modułem Wifi lub ethernet. Ale jak chcesz implementować coś więcej niż prostą stronę do sterowania tym wszystkim to lepiej jednak skorzystać z RPI.
Deletor
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 20 cze 2016, 16:21

Re: Inteligentny dom

Post autor: Deletor » 20 cze 2016, 16:43

Koszta przy takich projektach nie istnieją. Jeden zrobi coś za tysiąc drugi za 10. Zależy co chcesz mieć.
Najlepiej takie projekty robić w fazie budowania domów, nie ma wtedy problemu z ciągnięciem okablowania. Bezprzewodowo też się da tylko po co?
Sam się interesowałem tematem ale wiązało by się to z generalnym remontem całego domu. A to bez instalacji koszta w tysiącach. Puszki w gniazdkach zazwyczaj są płytkie więc trzeba by powiększać a ciężko to zrobić nie uszkadzając ściany.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
beania148
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 16 wrz 2016, 10:06

Re: Inteligentny dom

Post autor: beania148 » 16 wrz 2016, 10:13

Ja też mam inteligentny dom i mogę powiedzieć, że jest to na pewno udana inwestycja. Mamy bezprzewodowy system sterowania [spam] który naprawdę działa. Dzięki temu nie muszę się już martwić, że gdzieś zapomniałam wyłączyć światła i będzie się świeciło dopóki nie wrócę do domu. Mąż mnie namówił na takie rozwiązanie i miał rację. A ten system [spam] bardzo dobrze się sprawdza.
W tym temacie nie podajemy gotowych rozwiązań i gotowych systemów.
Możesz podać cenę końcową systemu od Eaton?
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2016, 13:49 przez MrLewerence, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
scope
Majsterkowicz
Posty: 79
Rejestracja: 14 cze 2016, 10:50
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Inteligentny dom

Post autor: scope » 20 wrz 2016, 08:45

Te inteligentne domy niekoniecznie są tak dobrą inwestycją. Może wiele takich rozwiązań to naprawdę wygodne sprawy, ale osobiście nie mam przekonania do nich. I nie jestem też przekonany do tych "oszczędności".
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 767
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Inteligentny dom

Post autor: ethanak » 20 wrz 2016, 15:06

s/kilowat/kilowatogodzina/
Poza tym zgadzam się - tzw. "inteligentny dom" to po prostu taki większy gadget. Nie wiem, po kiego grzyba potrzebne by mi było np. sterowanie światłem w pokoju z telefonu... ani to wygodne, ani żadnego praktycznego zastosowania poza pokazaniem znajomym "patrzajta jakom mom automatykie" nie widzę.
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 767
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Inteligentny dom

Post autor: ethanak » 20 wrz 2016, 15:20

No nie wiem... Zanim bym na telefonie doklikał się do aplikacji "sterowanie światłem" a potem do właściwej żarówki, to pewnie bym już spał albo się wku^Wzdenerwował, wstał i to światło wyłączył.
Może ja jestem nietypowy, ale ja mam po prostu drugi zestaw wyłączników umieszczony tam, gdzie sięgam bez wstawania.
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
mariusz81
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 26 lip 2016, 14:19

Re: Inteligentny dom

Post autor: mariusz81 » 26 wrz 2016, 23:05

Inteligentne systemy znacznie ułatwiają życie. Ja mam instalacje do sterowania światłem od firmy SPAM jestem z niej bardzo zadowolony.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2016, 00:50 przez MrLewerence, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Spam
007kondi
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 31 paź 2016, 16:12

Re: Inteligentny dom

Post autor: 007kondi » 31 paź 2016, 16:13

Jest nowy SPAM. System oparty jest na protokole SPAM, więc jest bezprzewodowy i nie trzeba kłuć ścian. W ofercie jest automatyka domowa, bezpieczeństwo i dodatkowo SPAM rozrywka- przeglądarka internetowa, przechowalnia danych i sporo więcej. SPAM SPAM ma jeszcze Z-Simple, które jest nieco skromniejszą wersją, a jeśli chodzi tylko o automatykę, to jest też SPAM, mały i wygodny USB Stick. Do wszystkich kontrolerów SPAM można dołączyć SPAM. Pilot wielofunkcyjny- jak dla mnie genialne rozwiązanie, bo funkcji ma wiele, w tym m.in. słuchawka telefonu! Wszystkie kontrolery bazują na SPAM moim zdaniem aplikacji stworzonej wreszcie z myślą o wszystkich użytkownikach- nie tylko informatykach!

Jeszcze jeden wpis zawierający spam, temat wyleci do kosza.
Ostrzeżenie!!!

Osoby poniżej 5 postów na forum mają chwilowo zakaz na pisanie w tym temacie. Każdy wpis osoby z mniej niż 10 postami na forum, lub wpis zawierający link zewnętrzny skutkuje ostrzeżeniem.

Osoby zainteresowane współpracą i reklamą na majsterkowo.pl zapraszam do kontaktu z administratorem. Dane kontaktowe są tutaj: LINK
Ostatnio zmieniony 31 paź 2016, 19:49 przez MrLewerence, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: SPAM
007kondi
Młodszy majsterkowicz
Posty: 2
Rejestracja: 31 paź 2016, 16:12

Re: Inteligentny dom

Post autor: 007kondi » 7 gru 2016, 12:55

SPAM, blokada stała.
Awatar użytkownika
edef
Młodszy majsterkowicz
Posty: 3
Rejestracja: 20 cze 2019, 21:56

Re: Inteligentny dom

Post autor: edef » 26 cze 2019, 23:48

Weź pod uwagę, że taki dom jest bardzo wrażliwy na wszystkie zaniki zasilania, przepięcia w sieci, skoki mocy, itd.
Do tego musisz pomyśleć o zasilaniu awaryjnym takiej ilości elektroniki.
Dla mnie nie ma to sensu ekonomicznego, ale jeżeli ktoś lubi, to ciekawy gadżet.
ventral53
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 29 paź 2019, 16:52

Re: Inteligentny dom

Post autor: ventral53 » 30 paź 2019, 11:44

Ja bym się obawiał uzależniać wszelkie systemy właśnie od dostaw prądu. Chyba że rzeczywiście masz środki ku temu, by dodatkowo zabezpieczyć się w systemy awaryjne. Technologia jest super, ale zawsze niesie za sobą jakieś ryzyko ;)
Awatar użytkownika
wiktorian
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 14 lis 2019, 15:18

Re: Inteligentny dom

Post autor: wiktorian » 15 kwie 2020, 20:26

Mi tez się marzy inteligentny dom. Wicie jakie to moga być mniej wiecej koszty?
Awatar użytkownika
Oscyloskop
Majsterkowicz
Posty: 63
Rejestracja: 7 mar 2016, 12:59

Re: Inteligentny dom

Post autor: Oscyloskop » 16 kwie 2020, 14:05

wiktorian pisze:
15 kwie 2020, 20:26
Mi tez się marzy inteligentny dom. Wicie jakie to moga być mniej wiecej koszty?
Kompletna instalacja "smart home"?
Licząc ma to, że instalacja elektryczna pod smart home będzie budowana razem z domem. sama instalacja na gotowych podzespołach może wciągnąć kilkadziesiąt tysięcy.
Jeśli chcesz adaptować istniejącą instalację pod smart home miej na uwadze, że sama taśma NEOPIXEL dobrej jakości (a nie jakieś tam chińskie świecidła ) kosztuje około 80 złotych za 1 metr.
Mieszkanie o układzie 2 pokoje dziecięce, salon, sypialnia, jadalnia i kuchnia ... spokojnie wciągnie 200 metrów takiej taśmy.
Do takiej taśmy potrzeba jeszcze sterowania. Tu już oceany możliwości. Sterowanie głosowe Google Home, Alexa, Serwer do tego.
Sama elektronika - kilka tysięcy.

Zanim powstanie pytanie ile to kosztuje powiedz konkretnie co chcesz zrobić.
Bo np. włączanie oświetlenia zewnętrznego za pomocą centralki alarmowej - to już kategoria smart home... sam system alarmowy umożliwiający takie zastosowanie to dobre kilka tysięcy.
Awatar użytkownika
wiktorian
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 14 lis 2019, 15:18

Re: Inteligentny dom

Post autor: wiktorian » 20 kwie 2020, 11:23

Kurcze wychodzi że tanie to nie jest. Narazie się zastanawiam nad oświetleniem bo widzę na więcej może mnie wyjść za dużo.
Awatar użytkownika
Oscyloskop
Majsterkowicz
Posty: 63
Rejestracja: 7 mar 2016, 12:59

Re: Inteligentny dom

Post autor: Oscyloskop » 20 kwie 2020, 14:24

wiktorian pisze:
20 kwie 2020, 11:23
Kurcze wychodzi że tanie to nie jest. Narazie się zastanawiam nad oświetleniem bo widzę na więcej może mnie wyjść za dużo.
Można zrobić to tanio.
ESP8266 - w dowolnej postaci, Blynk, Asystent Google i możesz głosowo włączać żarówkę w przedpokoju...
Jeśli wiesz coś o ESP8266 to może pomóc:
https://examples.blynk.cc/?board=ESP826 ... 2FPushData
Awatar użytkownika
wiktorian
Młodszy majsterkowicz
Posty: 9
Rejestracja: 14 lis 2019, 15:18

Re: Inteligentny dom

Post autor: wiktorian » 12 maja 2020, 13:21

Dzieki Oscyloskop super patent. Przetestuje u siebie :D
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: