ARDUINO jako Fuse Doctor

Ogólne rozmowy na temat Arduino (i jemu podobnych).
ODPOWIEDZ
darex120
Młodszy majsterkowicz
Posty: 24
Rejestracja: 5 lut 2018, 17:36

ARDUINO jako Fuse Doctor

Post autor: darex120 » 16 maja 2018, 07:24

Witam , mam pytanie czy ARDUINO potrafiłby naprawić źle ustawione Fuse Bity w Atmega8 jeśli tak , to w jaki sposób ? ,szukałem w sieci ale nie mogę nic znaleźć ,być może źle szukam , więc proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Darek

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1048
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: ARDUINO jako Fuse Doctor

Post autor: Marhef » 16 maja 2018, 09:01

A wiesz, na jakie złe ustawiłeś?
Ja kiedyś źle ustawiłem źródło taktowania. "Naprawiłem" to w ten sposób, że na nóżkę XTAL1 podałem zewnętrzny sygnał zegarowy (wygenerowany przez inny procesor). Ale mi się udało trafić, co źle ustawiłem.
Jeśli wyłączyłeś sygnał RESET, to w grę wchodzi tylko programowanie równoległe (i tak działa AVR fusebit doctor)
Jeśli chcesz, mam PCB pod fusebit doctora, mogę Ci przesłać po kosztach transportu.
darex120
Młodszy majsterkowicz
Posty: 24
Rejestracja: 5 lut 2018, 17:36

Re: ARDUINO jako Fuse Doctor

Post autor: darex120 » 16 maja 2018, 09:25

Najprawdopodobniej ustawiłem źle zegar ,ale pewny nie jestem , co do doctorka to lipa ponieważ nie mam portu ani RS232 ani LPT a czy ARDUINO by sobie poradziło
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1048
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: ARDUINO jako Fuse Doctor

Post autor: Marhef » 16 maja 2018, 09:35

Ale fusebit doctor, do którego mam płytkę, potrzebuje tylko zasilania. Koniecznie 12V, ponieważ programowanie równoległe wymaga podania na pin reset napięcia właśnie 12V
A działa w ten sposób, że przywraca domyślne fusebity.

Projekt jest na stronie: http://mdiy.pl/atmega-fusebit-doctor-hvpp/
darex120
Młodszy majsterkowicz
Posty: 24
Rejestracja: 5 lut 2018, 17:36

Re: ARDUINO jako Fuse Doctor

Post autor: darex120 » 16 maja 2018, 09:45

Ja mam podoby ale tylko na atmege8 z tym ze mam problem bo nie moge nigdzie wsadu znalezc kiedyś znalazłem a teraz niestety gdzieś mi się zapodziań , a powiedz mi czy z Arduino mogę podać zewnętrzny sygnał zegara nigdy tego nie robiłem więc nawet nie wiem jak to zrobić jest gdzieś jakis opis
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1048
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: ARDUINO jako Fuse Doctor

Post autor: Marhef » 16 maja 2018, 11:21

Możesz przecież napisać program, który generuje sygnał prostokątny. Na przykład taki (sama pętla loop()):

Kod: Zaznacz cały

loop() {
  digitalWrite(pin,HIGH);
  delayMicroseconds(1);
  digitalWrite(pin,LOW);
  delayMicroseconds(1);
 }
I to da Ci na pinie oznaczonym jako pin sygnał o częstotliwości ok. 1 MHz. Mogłem się pomylić w nazwach funkcji, pisałem z głowy, a już dawno nie działałem na arduino.
Aha, kod jest napisany w najgorszy z możliwych sposobów, chodziło mi tylko o to, żeby pokazać możliwość.
darex120
Młodszy majsterkowicz
Posty: 24
Rejestracja: 5 lut 2018, 17:36

Re: ARDUINO jako Fuse Doctor

Post autor: darex120 » 16 maja 2018, 12:00

ok czyli pisze program który generuje sygnał prostokątny , a następnie pod ten pin podłączam Xtal1 dobrze rozumiem , a jeszcze jedno z kondensatoramim czy bez
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1048
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: ARDUINO jako Fuse Doctor

Post autor: Marhef » 16 maja 2018, 12:03

Bez. Tylko ten sygnał. I obydwa procesory muszą być zasilane takim samym napięciem.
darex120
Młodszy majsterkowicz
Posty: 24
Rejestracja: 5 lut 2018, 17:36

Re: ARDUINO jako Fuse Doctor

Post autor: darex120 » 16 maja 2018, 12:36

to tak podłączam napiecie 5v z płytki Arduino , pin od Arduino podłączam pod Xtal1 Atmegi i załączam zasilanie
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1048
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: ARDUINO jako Fuse Doctor

Post autor: Marhef » 16 maja 2018, 12:42

Tak. i jeszcze, jeśli chcesz przeprogramować, to podłączasz programator
darex120
Młodszy majsterkowicz
Posty: 24
Rejestracja: 5 lut 2018, 17:36

Re: ARDUINO jako Fuse Doctor

Post autor: darex120 » 16 maja 2018, 12:51

tak to wiem , hmm szukam i szukam tego programu pod arduino ale jakoś nie mogę znaleźć
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1048
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: ARDUINO jako Fuse Doctor

Post autor: Marhef » 16 maja 2018, 13:30

Jakiego programu? Nie napiszesz sobie programu do generowania sygnału prostokątnego?
darex120
Młodszy majsterkowicz
Posty: 24
Rejestracja: 5 lut 2018, 17:36

Re: ARDUINO jako Fuse Doctor

Post autor: darex120 » 16 maja 2018, 14:00

taki do migania dioda wystarczy
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1048
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: ARDUINO jako Fuse Doctor

Post autor: Marhef » 16 maja 2018, 14:10

Wystarczy. Tylko zmień pin na inny niż 13. I nie wykorzystuj pinów Rx i Tx (chyba 0 i 1)
uzi18
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 10 maja 2018, 05:06

Re: ARDUINO jako Fuse Doctor

Post autor: uzi18 » 17 maja 2018, 12:44

https://mightyohm.com/blog/products/hv- ... hield-2-x/


Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

darex120
Młodszy majsterkowicz
Posty: 24
Rejestracja: 5 lut 2018, 17:36

Re: ARDUINO jako Fuse Doctor

Post autor: darex120 » 17 maja 2018, 22:10

A powiedzcie Panowie czy ten uklad uratuje Atmege 8 , po podłączeniu pod Xtal1 sygnału z Arduino nic nie dało wiec może ten układ
https://mightyohm.com/blog/2008/09/ardu ... rogrammer/
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1048
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: ARDUINO jako Fuse Doctor

Post autor: Marhef » 17 maja 2018, 22:49

Z tego, co widzę, powinno zadziałać
darex120
Młodszy majsterkowicz
Posty: 24
Rejestracja: 5 lut 2018, 17:36

Re: ARDUINO jako Fuse Doctor

Post autor: darex120 » 17 maja 2018, 23:08

ok jutro sprubuje dam znac jak by co , dzięki za odpowiedź
uzi18
Młodszy majsterkowicz
Posty: 23
Rejestracja: 10 maja 2018, 05:06

Re: ARDUINO jako Fuse Doctor

Post autor: uzi18 » 18 maja 2018, 13:01

To jest gotowiec pozwalajacy ustawic poprawnie fusebity w trybie wysokonapieciowym.
Sam generuje potrzebne sygnaly.

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: