Wyświetlacz ILI9341 i dziwne ścinanie

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
francus11
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 6 gru 2015, 20:04

Wyświetlacz ILI9341 i dziwne ścinanie

Post autor: francus11 » 5 lip 2018, 22:29

Cześć, postanowiłem podłączyć wyświetlacz 2,2 cala ze sterownikiem ILI9341 do maliny zero. Po dużej męczarni(przez to że jestem zielony z linuxa) udało mi się odpalić go na raspbianie. Były jakieś ścinki, ale miałem wtedy podłączony także obraz przez vnc, więc myślałem, że malina nie wyrabia. Postanowiłem zająć się teraz retropie. Też wszystko zrobiłem, ale granie nie jest zbyt komfortowe, gdy ma się ledwo 10-15 FPS. Co może być tego przyczyną? Dodam, że widziałem filmik na YT, na którym ekran 240x320(czyli taka sama rozdzielczość co w moim wyświetlaczu)był również podłączony do maliny zero. Była tam odpalona gra Donkey Kong Country i chodziła wyśmienicie, więc sprawdziłem, czy ona też będzie ścinać u mnie.I niestety ścinała. Co może być tego przyczyną?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


francus11
Młodszy majsterkowicz
Posty: 4
Rejestracja: 6 gru 2015, 20:04

Re: Wyświetlacz ILI9341 i dziwne ścinanie

Post autor: francus11 » 9 lip 2018, 11:12

Już rozwiązałem. Gdy miałem podać parametry do odpalenia wyświetlacza w tutorialu speed był podany jako16 MHz(trzeba było wpisać tam 16000000),przez co ekran mógł wyświetlić maksymalnie 16 fps. Po podaniu wartości 60 MHz wszystko wyświetlało się prawidłowo, choć musiałem 3 razy restartować malinę, bo ekran był tylko biały.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: