Rdzeń toroidalny

Chciałbyś coś zrobić, ale nie wiesz jak? Pytaj śmiało.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kolijk
Starszy majsterkowicz
Posty: 291
Rejestracja: 22 lut 2016, 19:25

Rdzeń toroidalny

Post autor: kolijk » 12 paź 2018, 18:10

Witam. Nie wiem gdzie dokładnie napisać ten post więc tutaj napiszę.

Chcę zrobić takie coś: https://www.youtube.com/watch?v=ID7gG6krecI Czy wiecie z jakiego sprzętu można taki rdzeń wyciągnąć? Bo taki rdzeń w takich wymiarach tani nie jest.
"Większość programistów programuje nie dlatego, że spodziewają się zapłaty lub uwielbienia tłumów, ale dlatego, że programowanie jest dla nich zabawą." - Linus Torvalds

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


gavron
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 17 sie 2018, 07:43

Re: Rdzeń toroidalny

Post autor: gavron » 12 paź 2018, 20:46

Krzywdę sobie zrobisz skoro nawet nie wiesz skąd takie trafo wziąć

Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
kolijk
Starszy majsterkowicz
Posty: 291
Rejestracja: 22 lut 2016, 19:25

Re: Rdzeń toroidalny

Post autor: kolijk » 12 paź 2018, 22:04

Krzywdy sobie nie zrobię, ja nie chcę krzywdy zrobić mojemu portfelowi :D
"Większość programistów programuje nie dlatego, że spodziewają się zapłaty lub uwielbienia tłumów, ale dlatego, że programowanie jest dla nich zabawą." - Linus Torvalds
gavron
Młodszy majsterkowicz
Posty: 43
Rejestracja: 17 sie 2018, 07:43

Re: Rdzeń toroidalny

Post autor: gavron » 12 paź 2018, 22:27

To weź sobie zwykły trafo toroidalny i tyle. Wcale nie musisz mieć dużego. Duży to musi być przekrój przewodu spawalniczego ;) i nie trzymaj zwarcia za długo

Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 455
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Rdzeń toroidalny

Post autor: Slawek » 13 paź 2018, 07:23

Poszukaj w necie jak sie robi zgrzewarke z trafo z mikrofalówki. Ja w swojej mam około 1,8V i prąd zwarciowy jest powyżej 750A - mój miernik ma taki maksymalny zakres.

https://rctruck.pl/forum/viewtopic.php?f=77&t=2968

Pozdr
Awatar użytkownika
kolijk
Starszy majsterkowicz
Posty: 291
Rejestracja: 22 lut 2016, 19:25

Re: Rdzeń toroidalny

Post autor: kolijk » 13 paź 2018, 07:45

"Większość programistów programuje nie dlatego, że spodziewają się zapłaty lub uwielbienia tłumów, ale dlatego, że programowanie jest dla nich zabawą." - Linus Torvalds
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 191
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48

Re: Rdzeń toroidalny

Post autor: MrLewerence » 3 lis 2018, 09:35

Nie. Ten rdzeń się nie nadaje. No chyba że umiesz liczyć transformator. Uzwojenie pierwotne trzeba będzie nawinąć.
Transformator z demontażu. Od mikrofalówki może być, od halogenów trafo można znaleźć na elektroszrocie...
Elektroszroty odwiedź może coś znaleźć się da...

750 amperów prądu zwarciowego, znamionowego czy ciągłego?
Co chcesz zrobić?
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: