Wemos D1 mini zawiesza sie

Ogólne rozmowy na temat Arduino (i jemu podobnych).
ODPOWIEDZ
gavron
Majsterkowicz
Posty: 54
Rejestracja: 17 sie 2018, 07:43

Wemos D1 mini zawiesza sie

Post autor: gavron » 26 gru 2018, 21:32

Hejo

Od roku mam na szafie wemos D1 mini jako włącz wyłącz 3x pasków LED 12v.

Początkowo miałem podłączone bezpośrednio pod gpio tranzystory bc 547 w roli pwmow i wszystko śmigało ale dosyć mocno się te tranzystorki grzały (tak wiem za małe moce)....
W pewnym momencie (jakieś 3 miesiące temu) zaczęło się to wieszać co i rusz raz kilkadziesiąt razy na godzinę raz jeden raz na dzień raz 3 dni spokoju..
Zrezygnowałem z pwm i kupiłem przekaźniki , podłączyłem wszystko od początku , wymieniłem wemosa wymieniłem zasilacz i kabel USB (bo tak go zasilam).

Niestety nadal występują zawieszenia w różnych momentach "pracy". Pytanie gdzie szukać problemu i jak go namierzyć?

Ps. Wgrany espeasy


Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Slawek
Starszy majsterkowicz
Posty: 457
Rejestracja: 29 mar 2015, 15:05

Re: Wemos D1 mini zawiesza sie

Post autor: Slawek » 27 gru 2018, 18:32

Która wersja espeasy ? czy wemos korzysta z sieci wifi podczas pracy ?

Pozdr
gavron
Majsterkowicz
Posty: 54
Rejestracja: 17 sie 2018, 07:43

Re: Wemos D1 mini zawiesza sie

Post autor: gavron » 28 gru 2018, 00:27

Nie ma znaczenia :( r120 r147 mega sprzed miesiąca mega z tydzień temu...

Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka

vanessa
Młodszy majsterkowicz
Posty: 10
Rejestracja: 21 sty 2018, 14:59

Re: Wemos D1 mini zawiesza sie

Post autor: vanessa » 28 gru 2018, 11:01

Może są jakieś zakłócenia. Kuchenka indukcyjna, mikrofalówki. Często przy lutowaniu lutownicą transformatorową zwykłe Uno też potrafi się przywiesić.
gavron
Majsterkowicz
Posty: 54
Rejestracja: 17 sie 2018, 07:43

Re: Wemos D1 mini zawiesza sie

Post autor: gavron » 28 gru 2018, 11:25

Właśnie mam podejrzenie że to z 230v się bierze.... :( Tylko nie mam nic nowego w domu od pierwszego uruchomienia ESP. Mikrofali też nie mam.
Kurcze, zrobiłem specjalnie na tym ESP watchdoga że jak w ciągu 180 sekund nie otrzyma sygnału podtrzymania to rebootuje się i pobiera aktualna konfigurację światełek.
Tylko co ciekawe to to że bez tego watchdoga nieraz sam wstawał ale też w bliżej nieokreślonym czasie.
Odpalenie chyba dzisiaj drugi ESP niezależny i zobaczę co będzie

Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 28 gru 2018, 15:28 przez MrLewerence, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Popraw pisownię.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: