Anet A6 problem z bootloader'em

Masz problem z oprogramowaniem do druku 3D? Szukaj pomocy tutaj!
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 4 lip 2019, 13:50

Witam.
Jakiś czas temu wysypała mi się płyta z Anety (3D v1-5). Był na niej Marlin 1.1.8 (?). Kupiłem programator (USBASP V2.0, chipset atmega atmel8a ) i postępowałem zgodnie z filmem z YT. Niestety nic nie pomaga.
Teoretycznie po wgraniu boot'a płytka powinna zacząć świecić. U mnie niestety to nie występuje. Mimo to w Arduino IDE pokazuje, że wszystko jest ok. Natomiast przy próbie wgrania softa hardware już nie odpowiada.
Inną sprawą jest to, że przy podłączeniu programatora w opcjach dalej mam aktywne porty com1, com2, itd. Jak by był, ale nie był. Sterowników przeinstalowałem z 10 i dalej jest to samo.
Jak już udało mi się niby wszystko wgrać przez programator (płytka dalej nie migała), to nagle cały hardware jest niedostępny. Łącznie z programatorem.
Czy ktoś może mi wyjaśnić czy robię gdzieś błąd, czy płyta nadaje się tylko jako podstawka pod kawę ?

Z góry dzięki za podpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 7 lip 2019, 12:52 przez Dicentis, łącznie zmieniany 1 raz.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 66
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 4 lip 2019, 15:09

Anet A8 nie wymaga programatora usbasp.
Płyta główna anet a8 ma "programator CH340 "...
Programuje się tak samo jak każdy Arduino z tym programatorem.
Najlepiej arduino ide w wersji 1.8.0 że strony garage make zone.
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 4 lip 2019, 15:44

MrLewerence pisze:
4 lip 2019, 15:09
Anet A8 nie wymaga programatora usbasp.
Płyta główna anet a8 ma "programator CH340 "...
Programuje się tak samo jak każdy Arduino z tym programatorem.
Najlepiej arduino ide w wersji 1.8.0 że strony garage make zone.
Nie a8 a a6. Chociasz to ta sama płyta

Czyli jak dobrze rozumiem, chcesz powiedzieć że bota i soft wgrywam przez usb ?
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 66
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 4 lip 2019, 17:21

A dlaczego sobie utrudniać życie???
A8, A6, Tronxy i wszystko inne bazujące na melzi to to samo. Płyty Creality są trochę inne tu trzeba programator usbasp.
Tutaj: https://garage-makezone.eu/firmware-0-92/
Masz kompletny poradnik, jak podłączyć A8 do PC. Co prawda w poradniku jest wgrywany repetier, ale to nie ma znaczenia... Tak samo wgrasz Skyneta...
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 4 lip 2019, 17:29

MrLewerence pisze:
4 lip 2019, 17:21
A dlaczego sobie utrudniać życie???
A8, A6, Tronxy i wszystko inne bazujące na melzi to to samo. Płyty Creality są trochę inne tu trzeba programator usbasp.
Tutaj: https://garage-makezone.eu/firmware-0-92/
Masz kompletny poradnik, jak podłączyć A8 do PC. Co prawda w poradniku jest wgrywany repetier, ale to nie ma znaczenia... Tak samo wgrasz Skyneta...
Czy czytałeś może nagłówek tematu? Bootloader! Oprogramowanie układowe chipsetu atmega 1284p. Jeśli ono się wysypie to nie ma komunikacji po usb!. W takich okolicznościach Twój pomysł jest niewykonalny. Jak bym miał komunikacje usb, nie miał bym problemu.
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 66
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 4 lip 2019, 17:44

Dlaczego Ty mnie nie słuchasz? Mam pobrać potrzebne oprogramowanie i wstawić w załączniku? Podałem link gdzie to jest. I jak masz zrobić...

Płyta anet V1 jest identyczna jak chiński klon arduino (np. UNO) z programatorem CH340 .
Potrzebny bootloader jest w tym arduino IDE od garage make zone.
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 4 lip 2019, 17:55

Słucham. Niby się udało, ale jednak nie. Po wgraniu boota (dalej płytka nie mruga) rozpocząłem wgrywanie softa. Niestety... jak widać na fotce z załącznika nie wszystko idzie po mojej myśli. Tyle szczęścia, że udało się uruchomić usb. Ale martwi mnie, że płytka dalej nie mruga. Jak by cały układ dalej był martwy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 4 lip 2019, 19:14

Tak poza tym proponuję wpisać w YT frazę "021 - Naprawa płyty głównej Anet v1.0 ( Unbrick )". Bezpośredniego linku nie mogę podać. I dopiero wtedy upieraj się przy swoim. U mnie jest ta sama sytuacja. Mimo to dziękuję za chęci.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1143
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Marhef » 5 lip 2019, 08:34

Kolego Dicentis, proponuję trochę mniej wybuchowo.
Opisz co i jak robisz. Stwierdzenie "zgodnie z filmem z yt" mnie nie przekonuje. Wielokrotnie widziałem takie wpisy, a potem się okazywało, że jednak nie do końca dokładnie jak w filmie.
Możesz nawet pokazać zdjęcia podłączenia i zrzuty z arduino ide, łatwiej będzie pomóc.

EDIT:
Pokaż mi na podanym przez Ciebie filmie moment, w którym płytka mruga po wgraniu bootloadera.
Wiesz w ogóle, jak działa programowanie przez bootloader?
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 66
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 5 lip 2019, 12:33

Marhef pisze:
5 lip 2019, 08:34

Wiesz w ogóle, jak działa programowanie przez bootloader?
I to jest bardzo dobre pytanie.

Tomek pokazuje niepotrzebne urządzenie jakim jest w tym przypadku programator usbasp.

Pytanie pomocnicze. Bo o ile anet a8/a6 to dość stara konstrukcja i dość poradników, to nowe płyty są trochę inne. Tak więc. Jaka to płyta?
Nie każdy bootloader się nadaje do płyt w wersji powyżej 1.5.
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 5 lip 2019, 14:21

Wybaczcie wybuchowość. Ale jeśli piszę że nie mam komunikacji przez usb, a kolega pisze żebym wgrał boota przez usb to może człowieka zirytować.

Ok. Od początku:

Sprzęt:
Anet A6
Płyta Anet3D v1-5 na chipsecie ATMega 1284P

Objawy:
Płyta po uruchomieniu drukarki nie uruchamia nic. Z wyjątkiem wyświetlacza na którym widać pojedynczy pasek na środku, w poprzek, na grubość jednego piksela. Nie reaguje na przycisk reset ( ani z płytki, ani z wyświetlacza).

Okoliczności awarii:
Po druku z ABS wyłączyłem drukarkę żeby "odpoczęła". Po około 20-30 min. już nie wstała.

Pierwsze wnioski to awaria FW. Odpaliłem instalator marlina 1.1.8 (jeden z tych gotowców na zasadzie " podłącz i kliknij start") i... lipa. Komputer nie widzi drukarki. Więc reinstalacja sterowników dla układów CH340. Niestety nic nie dało. Oględziny wizualne płytki nie wykazały żadnych "wypaleń" elementów. Ale dlaczego nie mruga (tak, uparłem się. Zawsze po podłączeniu do prądu świeciły diody)?

Research:
Jeśli czegoś nie wiem, to nie pójdę spać jeśli się nie dowiem. Więc kopanie po forach, tutach, itd. Nic. Aż trafiam na YT i w.w. film. Eureka.
Zakupiłem programator, przejściówkę i pobrałem wymagane oprogramowanie. Z samymi sterownikami idzie szału dostać, ale po 2 dniach dopasowałem.

Próby naprawy:
Co najważniejsze, żeby odpowiednio podpiąć programator do płytki. 25 lat przy naprawie komputerów nauczyło mnie że fajerwerki powinny być na końcu, a nie w trakcie naprawy XD.
Programator do USB, taśma do programatora, i odpalam paczkę z garage make zone. W tle yt z filmem co i jak.

W arduino IDE wybieram programator USBasp (załącznik1) i dalej wypal bootloader......

Tu miał być dalszy ciąg jak to fajnie wszystko się wgrywa, ale niestety znowu jakiś problem. Mianowicie (załącznik 2) znowu jej coś odwaliło. Wczoraj jeszcze wszystko gładko szło na tym etapie. Jakieś sugestie ? =(

P.S. Faktycznie diody na filmie z YT świecą dopiero po wgraniu softa. Zwracam honor.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 5 lip 2019, 14:47 przez Dicentis, łącznie zmieniany 1 raz.
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 5 lip 2019, 14:37

A tu efekt wgrywania przez usb. Ewentualne zakończenie to "port busy".

Edit:
Arduino jest uruchamiane bez i z prawami administratora
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 5 lip 2019, 14:55 przez Dicentis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1143
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Marhef » 5 lip 2019, 14:50

Przy wgrywaniu bootloadera wyskakuje błąd, że nie może ustawić odpowiedniej prędkości. Masz na programatorze miejsce na zworkę "slowSck"? Może być potrzebna.
Druga sprawa jest taka, że może bootloader jest wgrany i wystarczy "dograć" soft. Sprawdź, czy na pewno sterownik zgłasza się na porcie COM6. Może tam jest coś innego podłączone?
I na koniec jeszcze jedna podpowiedź. Spróbuj wcisnąć reset na płycie w momencie odpalenia programowania przez USB. Czasami zdarza się tak, że płytka nie potrafi się sama zrestartować. Powtórz kilka razy, może Ci się udać.

A powód, że widzisz porty COM jest taki, że za widoczność COMa odpowiada układ CH340. Na filmie nie było możliwości wybrać portu COM, ponieważ do komputera podłączony był tylko programator.
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 66
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 5 lip 2019, 15:14

To nie jest problem ani płyty ani bootloadera.
Masz Windows 10 i jakiś tani chiński usbasp.
Tu są poważne problemy z zainstalowaniem właściwego sterownika.
Na pendrive/karcie SD od producenta drukarki były sterowniki które działają na tym systemie.
Po za tym również środowisko arduino ide w wersji powyżej 1.6.9 bardzo źle współpracuje z no-name usbasp i Win 10.

Mówię Ci co masz zrobić i dalej masz pretensje że głupoty mówię.

Po pierwsze zainstaluj środowisko arduino ide od garage make zone w wersji 1.8.0 - z modem pod Anety.
Po drugie musisz mieć właściwy sterownik dla anetowego programatora. Jeśli sterownik będzie właściwy drukarka zgłosi się na porcie COM5 - i tylko na tym porcie ta płyta się będzie prawidłowo łączyć z komputerem.
Po trzecie - jeśli wszystko zrobisz tak jak piszę drukarka podłączy się na COM 5 !!!! Możesz wypalić bootloader.
Nic więcej nie rób jeśli te kroki przejdą.
Na płycie jest tylko jeden przycisk (reset) i debug-dioda. Po resecie dioda powinna dwa razy mrugnąć.
Jeśli tak jest , możesz wgrać swoje firmware.
Mówisz, że masz płytę 1.5. Nowe płyty do anety a6/a8 mają zablokowaną możliwość zmiany oprogramowania. Czy trafiłeś na nowy Soft nie wiem...
W każdym bądź razie, jeśli jednak taką zablokowaną płytę dostała twoja aneta, a twoim jedynym środowisko programistyczne to Arduino....
Raczej nic nie zrobisz. Bootloader jest zablokowany.
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 5 lip 2019, 15:20

Marhef pisze:
5 lip 2019, 14:50
Przy wgrywaniu bootloadera wyskakuje błąd, że nie może ustawić odpowiedniej prędkości. Masz na programatorze miejsce na zworkę "slowSck"? Może być potrzebna.
Niestety nie. Jest tylko ustawienie zasilania 3.3V i 5V. Nie wpływa to na powodzenie.
Marhef pisze:
5 lip 2019, 14:50
Druga sprawa jest taka, że może bootloader jest wgrany i wystarczy "dograć" soft. Sprawdź, czy na pewno sterownik zgłasza się na porcie COM6. Może tam jest coś innego podłączone?
Też nie. Taki sam efekt jest na PC i na laptopie.

Co do resetu już to przerabiałem. Nie zdaje to egzaminu.
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 66
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 5 lip 2019, 15:28

Jest jeszcze jedna możliwość dobicia się do drukarki.
Komunikat, że port com7 i prędkość 57600 mówiąmi to, że nie ma właściwego sterownika. Urządzenie nie działa.
Repetier Host.
Tutaj można przerobić wszelkie kombinacje na których sterownik rzekomo zainstalował urządzenie.
Za pomocą repetier host można również zmienić firmware drukarki. To nie koniecznie musi być Arduino IDE, ale firmware musi być w formie pliku .hex
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 5 lip 2019, 15:42

MrLewerence pisze:
5 lip 2019, 15:14
To nie jest problem ani płyty ani bootloadera.
Masz Windows 10 i jakiś tani chiński usbasp.
Tu są poważne problemy z zainstalowaniem właściwego sterownika.
Gdzie masz kolego napisane, że mam win 10 ?????? Gzie opisałem, że programator z chin ?????????????

Mam win 7 pro x64 i programator od polskiego producenta.

ZAPYTAJ ZANIM STWIERDZISZ
MrLewerence pisze:
5 lip 2019, 15:14
Na pendrive/karcie SD od producenta drukarki były sterowniki które działają na tym systemie.
Po za tym również środowisko arduino ide w wersji powyżej 1.6.9 bardzo źle współpracuje z no-name usbasp i Win 10.

Mówię Ci co masz zrobić i dalej masz pretensje że głupoty mówię.
Mam wrażenie, że to od ciebie kupiłem cały sprzęt. Więc pytam - GDZIE JEST KARTA ZE STEROWNIKAMI DO MOJEGO SPRZĘTU?! Bo jakoś w zestawie go nie mam. Dlaczego? A dlatego, że jest to kurde jego mać sprzęt z drugiej ręki. UŻYWKA! Żebym mógł się przekonać czy załapie przysłowiowego "bakcyla".
MrLewerence pisze:
5 lip 2019, 15:14
Mówię Ci co masz zrobić i dalej masz pretensje że głupoty mówię.
@ Up

Co do samych portów. Mam ich 24 szt. z czego 12 to USB. Zapytasz dlaczego? A dlatego że mam workstation. Takie małe cóś od dell'a za 16,5 tysiąca złotych. Więc przy wirtualizacji maszyny moje porty wędrują. Czyli COM1 po resecie może być COM5. Dlatego,że vps ustawiony na sprzęcie przejmie port szybciej niż system. Poczytaj trochę o WS i vps będziesz wiedzieć o co chodzi.
I jedna prośba - nie traktuj ludzi jak debili. Też nie wiesz wszystkiego.


Wybacz że tak wybuchowo, ale nie pojmuję jak można wypowiadać się na dany temat bez pełnych informacji. Zakładając tylko , że "muszę mieć rację".
Ostatnio zmieniony 5 lip 2019, 16:16 przez Dicentis, łącznie zmieniany 1 raz.
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 5 lip 2019, 16:01

MrLewerence pisze:
5 lip 2019, 15:28
Jest jeszcze jedna możliwość dobicia się do drukarki.
Komunikat, że port com7 i prędkość 57600 mówiąmi to, że nie ma właściwego sterownika. Urządzenie nie działa.
Repetier Host.
Tutaj można przerobić wszelkie kombinacje na których sterownik rzekomo zainstalował urządzenie.
Za pomocą repetier host można również zmienić firmware drukarki. To nie koniecznie musi być Arduino IDE, ale firmware musi być w formie pliku .hex
Niby się połączył, ale mam info "communications timeout - reset send buffer block"

Co do samej zmiany fw zaraz poczytam i spróbuje.

Edit:
W sieci nie widzę nic w tematyce zmiany fw przez samego rapier'a. Jeśli jest to opcja zawarta w Konfiguracja -> Konfiguracja EEPROM firmware to mam to nieaktywne.

Ale przyznam, że sam program jest dosyć ciekawy. Będę musiał wypróbować go przy drukowaniu. Dziękuję za podpowiedź =)
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 66
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 5 lip 2019, 16:34

Nie ma sprawy. Chciałem pomóc.
Do programowania używam zwykłego HC - 05. Kabel USB... nie wiem gdzie ostatnio używałem.
20190705_162450.jpg
20190705_162450.jpg
Moja drukarka drukuje z poliamidu (sls) tak.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 5 lip 2019, 16:43

Wydruki całkiem ładne. Co do sls nie miałem jeszcze styczności. I pozdrawiam również XD

Co do 3 kostek z przodu kadru. Z takiego samego wypełnienia ostatnio drukowałem filtr do stawy dla znajomego. XD Wyłapuje wszystko.
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 66
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 5 lip 2019, 16:48

Kostki są drukowane z metalu.
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 5 lip 2019, 16:50

Trzy pytania:
1. Jaki powinien być boud rate dla tego programatora?
2. Czy jest sens próbować zaprogramować wszystko przez AVRDUDESS?
3. Jaki powinien być Bit clocks?
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 5 lip 2019, 16:51

MrLewerence pisze:
5 lip 2019, 16:48
Kostki są drukowane z metalu.
Ja robiłem z ABS'u. Fotek niestety nie mam.
Dicentis
Majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 4 lip 2019, 13:48

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: Dicentis » 5 lip 2019, 17:00

MrLewerence a dał byś radę powalczyć z tym zdalnie ?
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 66
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Anet A6 problem z bootloader'em

Post autor: MrLewerence » 5 lip 2019, 17:14

1. 9600 jeśli chodzi o ustawienie urządzenia usb w systemie. jeśli chodzi o transmisję danych programator <->mcu to różnie. 9600, 57600, 115200, 250000... U mnie HC05 jest spięty z PC na BR9600, a transmisja: Drukarki do SliceraPE leci na 115200...
2. inaczej to się chyba nie da. nie wiem wszystkiego.
3. nie wiem o co pytanie.


P.S. Mfg Pro 239 xS i SLM800 to sprzęt firmowy. Prywatnie...? Nowe BMW M3 jest tańsze...

Prywatnie to są moje drukarki:

- 3x Ender 3,
- 1x Ender 5 - na tego szkoda czasu... i pieniędzy - niczym się nie różni od Endera 3, powiedziałbym, że jest słabszy.
- 2x AnetAM8,
- 2x Prusa i3 Mk3s.
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: