Arduino UNO nie działa

Masz problem, z którym nie możesz sobie poradzić? Pisz śmiało!
ODPOWIEDZ
mastibdg
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 12 kwie 2019, 19:13

Arduino UNO nie działa

Post autor: mastibdg » 29 lip 2019, 12:36

Witam!

Posiadam klona Arduino Uno R3, wszystko było w porządku do czasu aż prawdopodobnie pomyliłem wtyczkę zasilacza i do płytki podpiąłem 24V, nie jestem tego na 100% pewny, było to dość dawno, ale pamiętam tyle, że z okolic gniazda dodatkowego zasilania poleciał dymek. Teraz komputer nie wykrywa płytki, tzn w menadżerze urządzeń jest ona jako nieznane urządzenie usb w zakładce "kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej". Na płytce świeci się dioda "ON" i "L". Nie ma żadnej reakcji na przycisk reset. Czy jest jeszcze możliwość naprawy czy nadaje się do kosza?

Załączam zdjęcie płytki, dymek zauważyłem z okolic czerwonego prostokąta, jednak nie ma na żadnym z tych elementów żadnych śladów.



Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1144
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Arduino UNO nie działa

Post autor: Marhef » 29 lip 2019, 12:48

Możesz zmierzyć, jakie napięcie jest na procku?
Prawdopodobnie spaliłeś stabilizator napięcia, może coś jeszcze. Jest (niewielka) szansa, że procek przeżył
mastibdg
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 12 kwie 2019, 19:13

Re: Arduino UNO nie działa

Post autor: mastibdg » 29 lip 2019, 13:13

Jak dobrze rozumiem mam zmierzyć napięcie na Atmedze na pinach VCC i GND?

Jeśli tak to napięcie wynosi równe 5V
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1144
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Arduino UNO nie działa

Post autor: Marhef » 29 lip 2019, 14:21

Echh, źle doczytałem.
Jaki masz układ do komunikacji z komputerem? Na prawo od narysowanej przez Ciebie ramki jest układ scalony z 16 nóżkami. Co na nim jest napisane?
mastibdg
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 12 kwie 2019, 19:13

Re: Arduino UNO nie działa

Post autor: mastibdg » 29 lip 2019, 21:44

Ten układ to CH340, jeśli masz na myśli sterowniki to instalowałem je i nic to nie dało. Przed tym wypadkiem kiedy się zadymiło Arduino działało bez żadnych problemow. Kiedy się zadymiło szybko wszystko odłączyłem, i kiedy podłączyłem ponownie bez niczego wpiętego do płytki to już był tylko taki efekt jak teraz. Diody świecą się ciągle, tylko ze dioda "L" widocznie słabiej co widać na zdjęciu. Mierzyłem napięcie na pinach +5V, +3.3 i jest ok, tylko na każdym pinie PWM jest 0.1V, ale nie wiem czy to nie wina wgranego programu i szczerze nie pamiętam jaki miałem wgrany ostatnio. Już nie wiem co mogę jeszcze sprawdzić. Klon UNO nie jest warty majątek, ale myślałem ze da się je jeszcze uratować.
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 66
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Arduino UNO nie działa

Post autor: MrLewerence » 29 lip 2019, 22:42

Na moje oko, atmega dostała strzała. Te 24 wolty poszły na mikrokontroler.
RX, TX też świecą czy mi się wydaje?
Czy warto naprawiać?
Myślę że tak. Nowa atmega, przelutować... jak masz czym i umiesz lutować to w 20PLN się zamknie. Przynajmniej będzie pewność, że masz ATmegę 328 a nie jakiegoś najprawdopodobniej klona.
Ch340 wymagałby programowania.
mastibdg
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 12 kwie 2019, 19:13

Re: Arduino UNO nie działa

Post autor: mastibdg » 29 lip 2019, 23:01

Nie RX i TX nie świecą. Nie mam niestety czym lutować takiego maleństwa... Miałem cichą nadzieję że to może tylko bootloader, gdzieś czytałem, że ludzie tez mieli podobne problemy i to właśnie przez niego nie działało.
Ten klon potrzebowałbym tylko do deski rozdzielczej, bo zmajstrowałem kierownice do komputera z FFB opartą na Arduino Leonardo i idę krok dalej. Apropo tej kierownicy, wgrałem do niej plik .hex który był gotowy w tutorialu na jakim się opierałem, czy jest możliwość, żeby wyodrębnić z tego pliku kod i przerobić go pod swoje potrzeby?
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1144
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Arduino UNO nie działa

Post autor: Marhef » 30 lip 2019, 08:32

A mi się wydaje, że padł CH340. Dlatego komputer nie widzi płytki. Ten układ, z tego co wiem, nie jest programowalny.
A ATmega... pewnie też, jak pisze kolega wyżej...
Awatar użytkownika
ethanak
Złota rączka
Posty: 763
Rejestracja: 21 lis 2015, 14:41
Kontakt:

Re: Arduino UNO nie działa

Post autor: ethanak » 30 lip 2019, 13:45

No to UNO czy Leonardo? Leonardo nie ma CH340, a na
klonie UNO raczej nie odpalisz programu typu kierownica (chyba że czegoś nie wiem)
Pisze człowiek ambitnie, a tu przychodzi prostak i wszystko rozumie.
To jest ewidentna bezczelność!
MrLewerence
Majsterkowicz
Posty: 66
Rejestracja: 12 paź 2013, 20:48
Lokalizacja: ---

Re: Arduino UNO nie działa

Post autor: MrLewerence » 30 lip 2019, 19:04

mastibdg pisze:
29 lip 2019, 23:01
..., czy jest możliwość, żeby wyodrębnić z tego pliku kod i przerobić go pod swoje potrzeby?

Kod: Zaznacz cały

:10010000214601360121470136007EFE09D2190140
:100110002146017EB7C20001FF5F16002148011988
:10012000194E79234623965778239EDA3F01B2CAA7
:100130003F0156702B5E712B722B732146013421C7
:00000001FF
Jak wydobyć z czegoś takiego cokolwiek?

HEX to Assembler tak.
HEX to C - nie da rady.
Assembler to C - nie ma mowy.
Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1144
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Arduino UNO nie działa

Post autor: Marhef » 30 lip 2019, 21:31

To nie jest tak, że się zupełnie nie da. Ale wydaje mi się, że łatwiej samemu od początku napisać
mastibdg
Młodszy majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 12 kwie 2019, 19:13

Re: Arduino UNO nie działa

Post autor: mastibdg » 31 lip 2019, 06:24

ethanak pisze:
30 lip 2019, 13:45
No to UNO czy Leonardo? Leonardo nie ma CH340, a na
klonie UNO raczej nie odpalisz programu typu kierownica (chyba że czegoś nie wiem)
Napisałem w poście wyżej
"...Ten klon potrzebowałbym tylko do deski rozdzielczej, bo zmajstrowałem kierownice do komputera z FFB opartą na Arduino Leonardo i idę krok dalej"

Kierownica zrobiona jest na Leonardo, a resztę jak wskaźniki, kontrolki muszę zrobić na UNO.

Dzięki wszystkim za pomoc, kupię jednak nowe Arduino i po kłopocie. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: