Stan przycisku

Masz problem z Arduino? Tutaj możesz szukać pomocy.
ODPOWIEDZ
AlvUS
Młodszy majsterkowicz
Posty: 1
Rejestracja: 12 lut 2020, 23:01

Stan przycisku

Post autor: AlvUS » 12 lut 2020, 23:17

Witam Majsterki,
Mam dość śmieszny problem: otóż buduję układ który ma zliczać impulsy, jednym przyciskiem ustawiamy ilość a kolejny ma za zadanie z każdym naciśnięciem zmniejszyć tę wartość o 1. Mam problem gdyż gdy wcisnę przycisk do zmniejszania to zmniejsza on cały czas ( gdy jest wciśnięty) , a chodzi mi o aby przy jednym wciśnięciu zmniejszał ustawioną wartość o 1.
Domyślam się że może to być proste ale moje zwoje mózgowe się prostują powoli :/ mógłbym prosić o przykładowy kod ?

Co miesiąc do wygrania nagrody o wartości ponad 1600 zł!


gavron
Majsterkowicz
Posty: 86
Rejestracja: 17 sie 2018, 07:43

Re: Stan przycisku

Post autor: gavron » 13 lut 2020, 07:57

Musisz zareagować na zbocze narastające lub opadające czyli na zmianę stanu a nie stan przycisku. Czyli na moment przejścia z 0 na 1 lub z 1 na 0.
Nie pomogę bo nie progrogramuje tych rzeczy w taki sposób jak wy ;)


Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka

gavron
Majsterkowicz
Posty: 86
Rejestracja: 17 sie 2018, 07:43

Re: Stan przycisku

Post autor: gavron » 13 lut 2020, 08:01


Generalnie chodzi mniej więcej o:

A=odczytstanuprzycisku
Pętla(
If odczytstanuprzycisku!=A then
Tutaj to co ma wykonać po naciśnięciu lub puszczeniu
A=odczytstanuprzycisku
)

Reaguje to na naciśnięcie i puszczenie przycisku

Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Marhef
Złota rączka
Posty: 1247
Rejestracja: 18 lis 2011, 02:18

Re: Stan przycisku

Post autor: Marhef » 13 lut 2020, 09:32

gavron pisze:
13 lut 2020, 07:57
nie progrogramuje tych rzeczy w taki sposób jak wy ;)
Czyli w jaki sposób programujesz?
gavron
Majsterkowicz
Posty: 86
Rejestracja: 17 sie 2018, 07:43

Re: Stan przycisku

Post autor: gavron » 13 lut 2020, 10:58

Moduły wysyłają wszystkie stany na bieżąco przez mqtt i odbierają odpowiednie dane. A cała obsługę wszystkiego mam na serwerze część w PHP część w pythonie część w nodered i innych. Ale generalnie wszystko teraz do nodered przerzucam.



Wysłane z mojego Neffos Y5s przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ

Strony partnerskie: