Jak drukować czekoladą w 3D, modyfikacja RepRap

Jak drukować czekoladą w 3D, modyfikacja RepRap

Wstęp :

Cześć, chciałbym pokazać wam mój ostatni projekt czyli dyszę do drukowania czekoladą. Druk jedzenia jest bardzo ciekawą kwestią lecz jeszcze jest mało znany i jeszcze trochę czasu minie zanim zacznie być popularny. Zabierałem się za to już kilka miesięcy lecz nigdy nie zacząłem nic konkretnego. Ostatnio choroba i chwilą przerwy od szkoły (mam 14 lat) zmusiła mnie do stworzenia konstrukcji. Próbowałem najpierw inne rozwiązania ale to co opiszę okazało się być najlepsze.

Jak to działa?

 

Całość opiera się na strzykawce. W niej, za pomocą grzałki jest roztapiana czekolada.

Schładzanie czekolady było dość problematyczną rzeczą lecz dobranie odpowiedniej temperatury i ustawienie
wentylatora sporo nad końcówką strzykawki okazało się dobrym rozwiązaniem. Nie chciałem zbyt
modyfikować swojej drukarki (małe doświadczenie, obawa że nie będę mógł normalnie drukować) więc strzykawkę razem z silnikiem zamocowałem do hotendu z pomocą dwóch opasek (dokładnie widać na filmiku o co chodzi).

Co miesiąc rozdajemy nagrody o wartości 700 zł!


Na początku zająłem się podgrzewaniem czekolady w strzykawce. Wadą tego rozwiązania jest dość mała pojemność strzykawki (20 ml). Aby zrobić grzałkę
należy owinąć strzykawkę o pojemności 10 ml dokładnie drutem. Do tego celu użyłem cienkiego
miedzianego przewodu odwiniętego z transformatora 12v o długości 10m.

Następnie należy obkleić
całą strzykawkę taśmą kaptonową. Do miedzianego przewodu lutujemy dłuższy przewód który należy
podpiąć do rampsa zamiast grzałki dyszy. Do strzykawki przyklejamy taśmą termistor wyjęty z bloku
grzejnego głowicy.


Za wyciskanie czekolady odpowiada silnik extrudera. Nie modyfikowałem firmware w Arduino lecz
trzeba odpowiednio ustawić przepływ.

Co jest potrzebne?

  • strzykawka 20 ml (50 gr)
  • 10 m przewodu (z transformatora)
  • odrobina filamentu na części drukowane
  • Taśma kaptonowa

Podsumowując koszt jest praktycznie zerowy  :P.

Elementy drukowane:

Należy wydrukować trzy elementy: mocowanie silnika ze strzykawką oraz dwie zębatki jedną na silnik
a drugą jakby szynę. Zaprojektowałem wszystko w programie Fusion 360. Piki oczywiście w załączniku.

Jak to złożyć?

Na silnik zakładamy okrągłą zębatkę. Silnik mocujemy do największego elementu dwoma śrubkami,
są również tutaj potrzebne dwie przedłużki. Odciętą końcówkę strzykawki przyklejamy do podłużnej
zębatki. Strzykawkę mocujemy w głównej części jak widać na zdjęciach.

Jak drukować?

Do drukowania należy odpowiednio przygotować model. Ustawiamy szerokość i wysokość ścieżki na
1 mm. Chłodzenie ustawiamy na 100%. Należy pamiętać że model musi być dość prosty.
Temperaturę dyszy ustawiamy na 36*C. Prędkość natomiast na ok 10.

Oto filmik z pierwszych druków:

 

Przed drukowaniem należy napełnić całą strzykawkę pokruszoną czekoladą. Ważna jest też czekolada której chcemy używać. Temperatura jaką podaje jest dobra do czekolady gorzkiej (używam Wedel ) z mlecznej wydruki też są dobre lecz potrzeba znacznie obniżyć temperaturę. Niektóre czekolady zastygają bardzo długo co je od razu dyskwalifikuje. ważna jest prędkość druku , powinna być bardzo niska aby czekolada mogła zastygać. Przed rozpoczęciem wydruku strzykawka powinna być pełna, zupełnie rozpuszczonej czekolady. następnie należy zmniejszyć temperaturę o 1 i można zaczynać wydruk.

 

Przepraszam za małą ilość zdjęć i dość chaotyczny opis ale mam 14 lat i dopiero zaczynam. Postaram się niedługo dodać więcej zdjęć wydruków i całej konstrukcji bo na razie nie mam takiej możliwości.

Chętnie przyjmę wszelkie komentarze i oceny.

Pozdrawiam.

 

Pliki załączone do artykułu:

Ocena: 4.2/5 (głosów: 15)
Blackfrog - patron działu Druk 3D

Podobne posty

8 komentarzy do “Jak drukować czekoladą w 3D, modyfikacja RepRap

  • Niby fajnie ale sam artykuł lekko słaby ):

    Przede wszystkim :

    – Przydałoby się dodać, jakiś normalny schemat połączenia elektrycznego bo nadal nie wiem gdzie to podłączyć :p

    – Ten rozmyty twór zdjęciopodobny to w ogóle nie powinien znaleźć się w artykule. Rozumiem, że tak się spieszyłeś aby podzielić się tym projektem ze światem, że nie zauważyłeś, że zdjęcie jest rozmyte (:

    – Jedno zdjęcie to za mało. Przydałyby się wstawić kilka zdjęć zmontowanej konstrukcji, zdjęcie twojego ekstrudera do czekolady zamontowanego na drukarce, zdjęcie zrobione podczas drukowania no i zdjęcie wydruku. Przydałyby się również dodać kilka ujęć z montażu.

    – Formatowanie tekstu również przydałoby się poprawić.

    Jak to naprawisz to ocenię projekt bo sam pomysł fajny ale opis trochę zniechęca do czytania.

    Odpowiedz
      • Nadal nie jest idealnie ale już lepiej,

        Popracuj nad estetyką projektu oraz nad jakością zdjęć. Ale przede wszystkim zrób nowe zdjęcia i wywal te nieostre.

        Jeśli mogę coś zasugerować to zmniejszenie średnicy dyszy oraz dodanie wentylatora chłodzącego wydruk powinno poprawić efekt. Jakby się uprzeć to można nawet zrobić chłodzenie za pomocą ogniwa peltiera

        Odpowiedz
  • Popieram wypowiedź Boba.
    -Filmik zamiast w zipie to na youtube i tutaj wklejasz w postaci linka albo filmu do odtworzenia wprost z artykułu.
    -czytając to miałem wrażenie jakby autor nie mógł się doczekać aż artykuł skończy pisać i go wyśle (warto przeczytać kilka razy zanim stwierdzisz, ze to ostateczna wersja)
    -co do samego projektu, nie uważasz, że gdyby zwolnić prędkość wydruku to byłoby lepiej ? :) czas by się wydłużył ale przynajmniej czekolada by schła i każda kolejna warstwa nie rozpływałaby się tak :)

    Odpowiedz
  • Trzymaj pięć za determinację z jaką poprawiałeś ten artykuł. Mam nadzieję, że będziesz rozwijał projekt i pochwalisz się jeszcze już dużo lepszymi wynikami.

    Odpowiedz
  • Nie podoba mi się to jak podszedłeś do sprawy, według mnie projekt jest jeszcze niedokończony, masz jeszcze dużo pracy przed sobą, jak już coś publikujesz to postaraj się aby wszystko(w tym opis) było na błysk. Mam wrażenie jakbyś robił to tylko na konkurs w dziale Druk 3D, a nie oto w tym chodzi.

    Odpowiedz

Odpowiedz

anuluj

Nie przegap nowych projektów!

Zapisując się na nasz Newsletter będziesz miał pewność, że nie przegapisz żadnego nowego projektu opublikowanego w Majsterkowie!

Od teraz nie przegapisz żadnego projektu!

Masz uwagi?