Pyszne burgery wołowe grillowane na cegle

Pyszne burgery wołowe grillowane na cegle

W pierwszym odcinku naszych warsztatowych eksperymentów przygotowaliśmy razem z Agatą szaszłyki. Szaszłyki wyszły wyborne, ale w drugim odcinku postanowiliśmy nieco podnieść poprzeczkę i przygotowaliśmy pyszne, soczyste i wykończone na chrupko… burgery!

Mięso grillowaliśmy na ruszcie z cegły klinkierowej, który ogrzewaliśmy palnikiem do opalania papy. Natomiast bułki przypiekaliśmy nad opalarką ziejącą powietrzem o temperaturze 630°C. Z resztą – zobaczcie sami, jak smakowicie nam to wyszło!

I co? Ślinka cieknie, co nie? I powiem Wam jedno – po nakręceniu tego odcinka przestałem chodzić do mojej ulubionej burgerowni w Zielonej Górze (co może potwierdzić moja żona, jak i kilkoro znajomych;) Co prawda mają tam nieziemsko dobre burgery (najlepsze, jakie udało mi się kiedykolwiek kupić), ale jednak z własnym burgerem grillowanym na cegle nie mogą się równać :D

Ten smak tak mocno za mną chodził, że nawet następnego dnia z powrotem rozłożyłem cegły i zrobiłem sobie i żonie burgery na śniadanie :)

Burger z cegły

I co najważniejsze – o ile szaszłyki przygotowywane za pomocą opalarki robiły się dosyć długo, o tyle pieczenie mięsa na cegłach to dosłownie kilka chwil. Na pewno mięso zrobiło się szybciej, niż na klasycznym grillu. I o ile zdrowiej!

Burgery możemy zdecydowanie zaliczyć do udanych eksperymentów! I ze szczerego serca mogę Wam polecić przygotowanie swoich we własnych warsztatach ;)

wiecek-i-burger2

A kolejny odcinek naszej serii „Majsterkowo… Eksperymentalnie!” już za tydzień :) Jeżeli nie chcecie go przegapić, koniecznie dajcie suba majsterkowemu kanałowi YT:

Wszystkie odcinki znajdziecie także na kanale EksperymentalnieTV, do subskrybowania którego również Was serdecznie zachęcam :)

Nie mógłbym zakończyć tego postu bez zostawienia kilku ciepłych słów dla Olympusa, który udostępnił nam swojego bezlusterkowca E-M5, którym możemy uwieczniać nasze eksperymenty! Serdecznie dziękujemy! :)

Pozdrawiam!
Łukasz

Podziel się:

11 komentarzy do “Pyszne burgery wołowe grillowane na cegle

Odpowiedz

anuluj

Masz uwagi?